Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Nu kommer container-boligerne

Bolignød — De første studieboliger i skrottede containere kan være klar til studiestart i september.

Flere opfattede det som et forsøg på at slå politisk mønt på de studerendes bolignød, da erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i januar lovede, at regeringen vil skaffe bolighungrende studerende tag over hovedet.

Konkret vil regeringen ændre planloven, så der kan opstilles midlertidige barakker og containerboliger på tomme byggegrunde.

Nu ser det ud til, at ændringen faktisk kommer til at give nogle boligsøgende studerende et sted at bo, hvis de altså er villige til at kalde en ombygget container deres nye hjem.

Der er dog lang vej til at skaffe en bolig til alle, da der mangler 9.500 ungdomsboliger alene i København, viser en analyse lavet af Dansk Byggeri.

De første boliger kan stå klar til studiestart i september, hvis alt går som planlagt. 100 containerboliger er realistisk til at starte med, men jeg forventer, at vi i Lejerbo kommer op på 3.000.

Jan Hyttel, organisationsformand i Lejerbo

Boligselskab venter på tilladelse

Boligselskabet Lejerbo er som de første klar med 100 studieboliger i skibscontainere til en leje på cirka 3.000 kroner, hvis Københavns Kommune altså nikker ja til planen, siger organisationsformand i Lejerbo Jan Hyttel.

Teknik- og Miljøudvalget skal behandle sagen, og så skal Borgerrepræsentationen også sige ja, inden containerne kan stilles op, men Jan Hyttel er fortrøstningsfuld, da »man har haft en god dialog med kommunen.«

»Når vi er i gang, kan det gå hurtigt, så de første boliger kan stå klar til studiestart i september, hvis alt går som planlagt. 100 containerboliger er realistisk til at starte med, men jeg forventer, at vi i Lejerbo kommer op på 3.000. Andre boligselskaber med tomme byggegrunde kan jo gøre det samme,« siger Jan Hyttel.

Han vil ikke afsløre, hvor containerboligerne præcis skal placeres, så længe tilladelsen fra kommunen ikke er i hus, men det skal være i rimelig nærhed af en af byens store uddannelsesinstitutioner eller nærhed af offentlig transport, siger han.

Private i venteposition

Mens Lejerbo altså er parat til at gå i gang, afventer flere private investorer, at den nye planlov bliver endeligt vedtaget af Folketinget. Lovforslaget er blevet førstebehandlet og skal ifølge tidsplanen til endelig afstemning den 5. maj.

Regeringen, S, DF og K indgik allerede forlig om planloven inden sommerferien sidste år, men de gav kun kommunerne lov at tillade containerboliger på ubenyttede arealer i op til tre år med mulighed for forlængelse.

Det er nu ændret til, at de må opstilles i ti år efter indsigelse fra blandt andet virksomheden CPH Containers.

Tre år var simpelthen for kort en tidshorisont til, at investorer ville finansiere projektet, og huslejen ville også blive for høj.

1.000 boliger første år

CPH Containers har allerede opstillet en prøvecontainer på Refshaleøen.

Ifølge Frederik Noltenius Busck, den ene af projektets to bagmænd, vil de første ’flytbare studieboliger’, som de selv foretrækker at kalde dem, kunne stå klar i september i år – hvis loven bliver vedtaget som forventet.

Det tager cirka tre måneder at gøre en container klar til beboelse. Lejen for 20 kvadratmeter med eget køkken og bad forventes at blive 3.850 kr. pr. måned, mens en topersoners bolig på 40 kvadratmeter vil stå i 5.850 kr. før boligsikring.

prøvebolig - CPH Containers prøvebolig opstillet på Refshaleøen.
billede: Torben Eskerod
flere størrelser - Topersonersboliger på 40 kvadratmeter til en månedsleje på 5.850 kroner
billede: Torben Eskerod
beliggenhed - Vinterbader, anyone?
billede: Torben Eskerod
Køkken og bad - 20 kvadratmeter med eget køkken og bad koster 3.850 kroner om måneden hos CPH Containers
billede: Torben Eskerod

»Vi har tre konkrete byggegrunde på hånden, og finansieringen fra banker og investeringsforeninger er på plads, så vi venter bare på at komme i gang,« siger han.

CPH Containers mål er at nå op på 1.000 bæredygtige containerboliger det første år og 2.500 inden udgangen af 2020, men virksomheden estimerer, at der kan bygges cirka 20.000 containerboliger i hovedstaden på de byggegrunde, der ifølge lokalplanerne alligevel skal stå tomme de næste 10-15 år.

Projekter er klar

Også Tempohousing Scandinavia, en hollandsk specialist i containerboliger, venter på, at den nye planlov bliver vedtaget.

Ifølge bestyrelsesformand Thomas Jørgensen har flere boligselskaber og investorer allerede kontaktet virksomheden.

»Vi har kig på to grunde, og investorerne er om bord. Det ene projekt er på 150 boliger og det andet på 300 boliger, så vi venter blot på, at loven bliver vedtaget,« siger han.

Tempohousing Scandinavia er allerede i gang med at opføre 460 containerboliger i Gøteborg, og Thomas Jørgensen ser frem til at byde på opgaven, når Lejerbo og andre aktører sender deres projekter i udbud.

Mangler kajpladser

Også firmaet Urban Riggers er i venteposition, men ikke på grund af planloven.

Virksomheden vil opstille flydende containerboliger designet af Bjarke Ingels’ tegnestue BIG, men indtil videre har kommunen kun givet tilladelse til at opstille en ponton med 12 boliger på Kalvebod Brygge, så problemet er manglen på kajpladser.

Vi har kig på to grunde, og investorerne er om bord. Det ene projekt er på 150 boliger og det andet på 300 boliger, så vi venter blot på, at loven bliver vedtaget

Thomas Jørgensen, bestyrelsesformand for Tempohousing Scandinavia

Boligerne er på 24-27 kvadratmeter og udlejes møbleret med køkken, spise- og soveplads og eget bad til en pris på mellem 4.000 og 6.000 kroner om måneden.

Ifølge Kim Loudrup, direktør for Urban Riggers, har man allerede solgt 288 flydende studieboliger til Göteborg og 70 Rigs, svarende til 840 boliger til Frankrig, mens »København hænger lidt i håndbremsen.«

»Vi vil utrolig gerne have København til at vågne op og se mulighederne. Vi har tilbudt kommunen at levere 1.200 studieboliger, uden at det kommer til at koste dem en krone. De skal bare give tilladelser og kajplads til pontonerne. Der er 42 kilometer kajareal i København, så det burde kunne lade sig gøre,« siger Kim Loudrup.

mangler kajpladser - Urban Riggers har indtil videre kun tilladelse til en enkelt ponton med 12 boliger.
billede: Urbanrigger.com
møblerede boliger - Boligerne er på 24-27 kvadratmeter og koster 4-6.000 kroner om måneden.
billede: Urbanrigger.com
Kuk, kuk, kommune - Urban Riggers har tilbudt kommunen at levere 1.200 studieboliger.
billede: Urbanrigger.com

Containere er et nødvendigt onde

Yasmin Davali, forkvinde i Danske Studerendes Fællesråd, har udtalt sig positivt om at indrette studieboliger i containere.

»Det er rigtig skidt at være ung studerende i storbyerne lige nu. Boligmanglen er så massiv, at der ingen vej er uden om midlertidige løsninger som containerboliger. Så hvis kvaliteten og prisen er i orden, så synes jeg, at det er en fin løsning på et akut problem,« har hun sagt i Information.

Til samme avis har Claus Højte, direktør i Lejernes Landsorganisation (LLO), sagt:

»Hvis man kan stille nogle af de her containere op i en fart, kan det tage lidt at luften ud af det pressede boligmarked i København. Jeg sidder i Huslejenævnet, hvor jeg ser sager om studerende, der må leje et værelse til 8.000 kroner om måneden. Typisk deler to studerende sådan et værelse på 20 kvadratmeter for at have råd, men det er jo kun beregnet til én person.«

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabells pressemedarbejder oplyser, at man vil tage stilling til ansøgninger om konkrete containerprojekter, når de indkommer, efter vedtagelsen af den nye planlov.

Seneste