Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Den mest antiklimatiske dag i mit liv: Genindfør nu forsvaret for speciale

KU skal genindføre specialeforsvaret, så alle studerende kan få garanteret en ordentlig afslutning på en stor del af deres liv, argumenterer Jonathan Clemens, der selv afsluttede sin studietid med en standardmail og et diplom i e-Boks.

Det var en helt almindelig mandag morgen. Min kæreste havde været nærkontakt, så hun var nede for at blive testet for corona. Alt imens var jeg hjemme med vores lille søn. Jeg sagde til mig selv, at jeg nok lige skulle tjekke, om karakteren var kommet. Et ritual jeg foretog mindst fem gange om dagen i spænding.

Men i dag var den dér, min karakter for mit speciale, der gjorde, at jeg endelig kunne kalde mig Cand. Mag. i Historie og afslutte et langt liv på universitetet. Da min kæreste kom hjem, havde hun medbragt en positiv coronatest. Så selvom jeg blev fejret, føltes det ikke som en afsked med universitetet og mit akademiske liv.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Endnu en opgave

Der manglede noget. En forløsning. Ikke blot en mental forløsning over, at jeg skal videre i livet og sige farvel til universitetets trygge mure. Men også en akademisk forløsning.

Om end mit speciale var dobbelt så langt som mine andre eksaminer på kandidaten, så føltes det nu bare som endnu en opgave. Derfor blev jeg også glad, da jeg kunne se, at det manglende specialeforsvar er blevet taget til debat. Jeg tænkte ikke over det, da jeg skrev speciale, men nu kan jeg virkelig godt mærke, at jeg manglede mit specialeforsvar.

LÆS OGSÅ: Tidligere censor om manglende specialeforsvar: »Det er ikke kun de studerende, der er forundrede.«

På en eller anden måde føler jeg ikke, at mit uddannelsesforløb er afsluttet, selvom jeg er blevet fejret af venner og familie. For selvom specialeforsvaret blot er én slags afslutning, så tilbød Københavns Universitet heller ingen form for dimission. Jeg fik blot tilsendt en standardmail fra dekanen og senere et eksamensbevis i E-Boks.

En ordentlig afslutning

Og noget helt andet er, at jeg er sikker på, at jeg ville være en langt bedre dimittend, hvis jeg havde haft et specialeforsvar. Så havde jeg nemlig også haft erfaring med, hvordan man forsvarer sine akademiske beslutninger, samt fået kvalificeret respons på mit livs største opgave. Derfor synes jeg virkelig, KU skal overveje, om det ikke er det værd at genindføre specialeforsvaret, så alle studerende kan få garanteret en ordentlig afslutning på en stor del af deres liv – samt at KU, der gerne vil være et universitet i topklasse, sikrer en styrket akademisk afrunding på folks studier.

LÆS OGSÅ: Det koster kun to promille af KU’ årsindtægter at give alle kandidatstuderende ret til specialeforsvar – det er altså bare om at sætte i gang

Seneste