Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Da HUMrådet disruptede KU's årsfest

Protest — Omkring 30 studerende var mødt op ved KU's årsfest for at vise deres utilfredshed med nedskæringerne på universitetsområdet. HUMrådets formand fik en kort diskussion med forsknings- og uddannelsesminister Tommy Ahlers.

Det er koldt vejr til en demo. Alligevel har omkring 30 studerende samlet sig på Frue Plads foran festsalen på Københavns Universitet, hvor der skal være årsfest lidt senere.

Vi har et af verdens bedste universiteter, men hver eneste dag er de med til at gennemføre nedskæringer, der forringer KU

Niklas Zenius, formand, HUMrådet

Flere af dem har trodset kulden, og de er mødt op med huer og tørklæder. For det er en stor dag i dag. Rektor Henrik C. Wegener og alle dekanerne kommer, og det samme gør HKH Dronning Margrethe og forsknings- og uddannelsesminister Tommy Ahlers.

Øverst på trappen ind til Festsalen står flere medlemmer fra HUMrådet med et to meter langt banner med påskriften »Stop nedskæringerne!«

Rådet demonstrerer imod regeringens årlige besparelser på universitetsområdet. I sidste uge meldte Humanioras dekan ud, at fakultetet – endnu engang – er nødt til at føre sparekniven. Denne gang skal 37 millioner files af et i forvejen nedbarberet budget.

»Politikerne bliver ved med at skære ned på universiteterne. Vi har et af verdens bedste universiteter, men hver eneste dag er de med til at gennemføre nedskæringer, der forringer KU. Og vi synes ikke, at Tommy Ahlers skal komme ud og fejre universitetet uden at blive mindet om, at de er med til at ødelægge universitetet,« siger Niklas Zenius, der er formand HUMrådet og en af initiativtagerne til demonstrationen.

Anonyme jakkesæt

Niklas Zenius har et klart budskab til Tommy Ahlers:

»Hvis de vil have et universitet i verdensklasse, så bliver de nødt til at levere de penge, det koster. Vi kan ikke blive ved med at fastholde kvaliteten, og den er allerede dalet på flere uddannelser. Hvis man er i stand til at finde penge til skattelettelser, så burde også være muligt at redde uddannelserne, der skaber grundlaget for fremtidens Danmark.«

Hvis de vil have et universitet i verdensklasse, så bliver de nødt til at levere de penge, det koster
Niklas Zenius, formand, HUM-rådet

For foden af trappen står et par fotografer klar til at filme uddannelsesministeren, og en kameramand fra TV2 Lorry slæber rundt på et stort tv-kamera.

På den anden side af pladsen står et par PET-vagter i anonyme sorte jakkesæt og blanke sko i venteposition.

Ralf Hemmingsen, der er tidligere rektor for KU kommer forbi, og lidt senere den nuværende rektor Henrik C. Wegener.

Ahlers: Skal vi tale eller hvad?

Da klokken runder 13.40, kommer uddannelsesministeren trillende på cykel fra Christiansborg. Han parkerer og giver interview til TV2 Lorry, der venter for neden af trappen.

billede: Dennis Christiansen
Tommy Ahlers ankommer til Københavns Universitets årsfest i 2018, hvor han var uddannelses- og forskningsminister for Venstre.
billede: Dennis Christiansen
billede: Dennis Christiansen

Bagefter går han op af trappen og henvender sig til gruppen fra HUMrådet, der stadig står med deres banner.

»Skal vi tale eller vil I bare stå der?«

Niklas Zenius lægger ud:
»Hvis I gerne vil fastholde et universitet i verdensklasse, så er der ingen grund til at blive ved med at skære, som I gør.«

»Men det er det, jeg har kæmpet for, siden jeg blev minister. Derfor stopper vi med besparelserne på universitetsrådet fra 2021.«

Niklas Zenius: »Men det er jo en alt for sen deadline. I har allerede lukket en masse studier, og masser af fagene bliver nødt til at dispensere fra de kvalitetssikringer, de tidligere har haft.«

For mange dekreter

Tommy Ahlers: »Men jeg tror, at ledelsen på de videregående uddannelser gør det så godt, som de kan, med den prioritering, de skal lave. Men vi prøver hele tiden at have en diskussion af, om vi kan gøre det bedre. Vi har lige haft diskussion med alle rektorerne og formændene, om vi kunne finde en bedre balance mellem forskning og undervisning.«

Jeg tror, at ledelsen på de videregående uddannelser gør det så godt, som de kan, med den prioritering, de skal lave

Uddannelsesminister Tommy Ahlers

Nikolaj Zenius: »Men så godt, som de kan er ikke godt nok. Problemet er jo ikke den interne balance. Problemet er, at der kommer for mange dekreter om, hvad pengene skal gå til og oven i det bliver man ved med at skære …«

Tommy Ahlers: »Arh, nu synes jeg, du lægger for mange ord i munden på mig. Vi prøver at sætte en økonomisk ramme. Vi skal huske, at vi har et land, der faktisk bruger over 14 milliarder på uddannelse, men når vi skal skære, så bliver universitetsområdet nødt til at holde for, desværre. Jeg er desværre nødt til at gå ind,« siger Ahlers, inden han går ind i festsalen.

Kort efter bryder HUMrådet op. Banneret bliver rullet sammen, og de går mod rektors kontor for at besætte det i protest.

Akkurat som de studerende gjorde for 50 år siden under studenteroprøret. Bortset fra, at aktionen denne gang er midlertidig og symbolsk og annonceret til rektor på forhånd. Rektorsekretariat åbner døren for de studerende og har stillet sandwich og kildevand frem i det tomme kontor. De byder sågar på er glas portvin som et venligt nik til besættelsen under studenteroprøret, hvor de studerende drak daværende rektor Mogens Fogs vin.

Imens fejrer rektor, Dronningen og andre inviterede KU’s fødselsdag i festsalen. Om aftenen fortsætter fejringen med en særforestilling for fødselsdagsgæsterne i operaen. Protesterne fortsætter også. HUMrådet planlægger at stå klar foran operaen med deres bannere.

Seneste