Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Navne

David Dreyer Lassen er ny prorektor for forskning

Navne — Professor David Dreyer Lassen har dyb insiderviden fra fondsverdenen, nu skal han selv lægge arm med universitetets store bevillingsgivere.

Hvem er han?

Københavns Universitet har fundet en ny prorektor for forskning i egne rækker.

46-årige David Dreyer Lassen er professor på Økonomisk Institut, og han har grundlagt Copenhagen Center for Social Data Science (SODAS). Til daglig forsker han i det kolossale datahav, der opstår i eksplosiv hast på fx digitale databaser og sociale medier.

Hvorfor læser jeg om ham nu?

David Dreyer Lassen er netop blevet udpeget som ny prorektor for forskning.

Siden Thomas Bjørnholm forlod stillingen i begyndelsen af 2018, har rektor Henrik C. Wegener kun været flankeret af prorektor for uddannelse, Bente Merete Stallknecht, men fra 1. januar næste år bliver duoen til en trio, når David Dreyer Lassen slutter sig til holdet.

Han får ansvaret for forskning og innovation, og han skal opbygge og pleje relationer til de fonde og virksomheder, der finansierer en stor del af universitetets forskning.

Dreyer Lassens forgænger på posten, Thomas Bjørnholm, tjente over 1,6 millioner kroner om året, så det er ikke gratis at ansætte en ny prorektor. Ifølge medlem af bestyrelsen på Københavns Universitet, Jesper Grodal, kommer den nye prorektor dog til at være pengene værd.

»Hans eller hendes løn tjener sig virkelig hurtigt ind,« sagde han til Uniavisen, før David Dreyer Lassen blev udpeget.

LÆS OGSÅ: Ny prorektor tjener sin løn hjem på kort tid, siger forsker og bestyrelsesmedlem

»KU har cirka 5.000 VIP og 4.000 TAP ansat, en årlig omsætning på ni milliarder kroner og ønsker at blive blandt de verdensførende inden for forskning. Så er det en god idé at have en internationalt førende forsker med specifikt ansvar for forskningsområdet i topledelsen. At spare netop denne stilling væk er nok ikke en god forretning, hverken forskningsmæssigt eller på bundlinjen, i det lange løb.«

David Dreyer Lassen skal i første omgang fungere som prorektor i en femårig periode, altså med start på den anden side af nytår.

Hvor er det nu lige, jeg kender ham fra?

Som tidligere bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond har David Dreyer Lassen et indgående kendskab til fondsfinansieret forskning. Det kan han få brug for.

For eksempel er det en udfordring for Københavns Universitet, at de fonde, der finansierer en stigende del af universitetets forskning, sjældent dækker de fulde følgeomkostninger (sådan noget som husleje, vedligeholdelse af udstyr, rengøring, administration osv.), hvorfor det så at sige kan koste penge at modtage penge.

Måske kender du også David Dreyer Lassen som en af forskerne bag en ny uddannelse i Digital Social Science.

Skal jeg gøre noget?

Du kan læse mere om Digital Social Science her.

Og her kan du læse hele vores interview med bestyrelsesmedlem Jesper Grodal, der, som nævnt, argumenterer for, at det er en god idé med en ny prorektor for forskning.

Seneste