Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Andet

»Det er jo ikke så glamorous«: Victor beskytter sexarbejdere i de mørkeste timer på Istedgade

Frivilligt arbejde — Litteraturstuderende Victor Skov Jeppesen holder vagt ved en rød varevogn, hvor sexarbejdere kan betjene deres kunder. Det er hårdt, når kulden bider, når kondomer skal samles op fra gaden, og når vrede mænd råber ad ham - men han ved, han gør en forskel.

Victor Skov Jeppesen, litteraturvidenskab, sjette semester:

Jeg arbejder som frivillig i The Red Van, en organisation, der rykker ud med en rød varevogn på Istedgade og gratis tilbyder gadebaserede sexarbejdere at benytte den seng, vi har i vognen, frem for at tage et sted hen på kundens præmis. Det er ikke en ideel løsning, men det er den eneste, der er for sexarbejderne lige nu. De kender stedet, og det er tryggere end alternativet. Det kaldes for skadesreduktion.

Jeg har som regel en eller to vagter om måneden, og de strækker sig fra omkring midnat til klokken fire om morgenen. Jeg holder vagt ved vognen, gør rent derinde, efter den er blevet brugt, og så deler jeg kaffe, te og kondomer ud – nogle gange sodavand.

Det er et hårdt og svært arbejde. Ofte er det pissekoldt og regner, og så står du der og skal samle et kondom op fra gaden. Det er jo ikke så glamorous.

Hvis vi er mindst fire på vagt, går vi ture op ad Istedgade, mærker, hvordan stemningen er på gaden og spørger, om der er nogen, der mangler noget.

Der er mange fulde, konfliktsøgende mennesker på gaden, og når der står en stor mand og råber ad dig og truer dig, kan du føle du meget lille. Der er ingen bodyguard, der passer på os, eller noget sted, vi kan trække os tilbage. Det kan føles utrygt.

Men jeg lærer, hvordan man skal agere i pressede situationer, hvornår jeg skal træde i karakter og nedtrappe konflikter, og hvornår jeg trække mig tilbage. Det er lidt en kontrast til litteraturvidenskab, som er meget teoretisk. Samtidig er jeg med til at drive en organisation, og det tænker jeg helt klart er en erfaring, jeg kan tage med mig, også efter studiet.

Mest af alt holder jeg dog fast i arbejdet, fordi det er meningsfuldt. Jeg ved, at de her situationer opstår uanset hvad på Istedgade. Hvis vi ikke var til stede, ville det eneste resultat være, at sexarbejderne følte sig mindre trygge. Jeg kan se, at vi gør en konkret forskel.

Læs også »JEG SER JOBBET SOM ET VIRKELIG FEDT SPRINGBRÆT« – Idil Abdiaziz Nor studerer statskundskab og er studentermedhjælper i Finansministeriet.

Seneste