Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Drop ideologien – alle skal høres i Studienævnet

Solidaritet — Når jeg stiller op til Studienævnet, er det ikke for at trumfe et fasttømret politisk program igennem. Det er for at sikre inklusion og lydhørhed, uafhængigt af partipolitiske interesser.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

De seneste par år har budt på flere nye tiltag og spørgsmål, der udfordrer de studerendes nutid og fremtid. Herunder etårige kandidater og SU-reform. Vi befinder os i en brydningstid for de højere uddannelser, og usikkerheden optager de fleste.

Når det eksterne pres forøges, må vi som fagfæller stå fast i vores solidaritet med hinanden. Vi må praktisere den ret, vi som studerende trods alt besidder, til at yde maksimal indflydelse på dét, vi kan. Og vi bør gøre det på en måde, der tilgodeser størstedelen af de historiestuderendes interesser.

Det er årsagen til, at vi i Historisk Fagråd stiller op til Studienævnet.

Skal ikke være partipolitisk

Studienævnet består af lige dele ansatte og studerende, der alle er demokratisk valgt. Og det er en af de vigtige arenaer, hvor vi som studerende kan gøre vores stemme gældende.

Vi går ikke til valg på løfter om flere stikkontakter og blødere toiletpapir i bygninger, vi desværre nok alligevel skal forlade

Studienævnets primære opgaver er at sikre udvikling af uddannelse og undervisning. Det inkluderer både forslag til og revision af studieordninger, behandling af merit- og dispensationssager, godkendelse af undervisnings- og eksamensplaner og så videre.

LÆS OGSÅ: De studerende vil gerne engagere sig i univalget, men savner oplysning

Kort sagt har dette organ indflydelse på centrale aspekter af vores studieliv. Derfor er det heller ikke uvæsentligt, hvem vi stemmer ind. Der kan nemlig kun være én repræsentant pr. faggruppe.

Det er vigtigt, at studerende kan forenes om enighed såvel som uenighed og drøfte de spørgsmål, der ligger dem på sinde. Og at der findes partipolitiske foreninger på et universitet, er symptom på et velfungerende demokrati.

Men med førnævnte ansvarsområder i betragtning, der influerer os alle uanset partifarve i det civile liv, ønsker vi så, at vores kandidat skal være partipolitisk affilieret? Skal vores studieordning og eksamenskrav ideologiseres?

Det synes vi ikke, er rigtigt.

Mere end stikkontakter og toiletpapir

Alle historiestuderende er automatisk medlemmer i Historisk Fagråd, om man er bevidst om det eller ej. Og der er intet til hinder for, at man kan have sin ideologiske ballast med til et fagrådsmøde. Det vil tværtimod berige udvekslingen.

Lad os imødekomme debatten, men lad os gøre det med afsæt i vores faglige interesser og ikke de partipolitiske. De studerendes mandat bør forblive de studerendes.

I Historisk Fagråd mener vi, at studenterpolitik skal være transparent og repræsentativt.

Vi går ikke til valg på løfter om flere stikkontakter og blødere toiletpapir i bygninger, vi desværre nok alligevel skal forlade om godt et års tid.

Vi vil i stedet være én stemme for alle de historiestuderende, der ønsker at få indflydelse, uagtet hvilken side af det politiske spektrum, de tilhører.

Hvordan gør vi det?

Det gør vi ganske enkelt ved at afholde månedlige forsamlinger inden studienævnsmøderne. Her bliver emnerne taget op i plenum, så vi sikrer, at vi stiller til møderne med den klareste vision om, hvor vi står, og hvor vi vil hen. Baglandets oplysning er nemlig en forudsætning for lødig repræsentation.

Derfor er det heller ikke uvæsentligt, hvem vi stemmer ind

Læser man Studienævnets mødereferater, der er offentligt tilgængelige, vil det gå op for én, hvor mangefacetterede nævnets arbejdsområder egentlig er. Derfor giver det ikke mening at gå til valg med et fasttømret program og ideologiske floskler, men snarere et ydmygt løfte om inklusion og lydhørhed.

LÆS OGSÅ: Her er de studerendes spidskandidater til bestyrelsen

Som studerende i 2024 er der så meget, der er ude af vores hænder. Lad os tage dét tilbage, som er så centralt for vores studieliv. Lad os være én historisk stemme i Studienævnet.

Univalget finder sted fra den 25. til den 29. november, og du kan stemme her.

Seneste