Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Fristen for kvote 2-ansøgninger bliver udskudt en uge

Spredningen af coronavirus har fået uddannelses- og forskningsministeren til at udskyde kvote 2-fristen en uge. Beslutningen sætter Københavns Universitet under øget tidspres, siger sektionschef.

Ikke meget er, som det plejer, i det danske samfund, heller ikke på universiteterne. Ansatte og studerende er allerede blevet sendt hjem i de kommende to uger, og nu bliver fristen for kvote 2-ansøgninger også rykket.

Oprindeligt skulle de omkring 50.000 kvote 2-ansøgere aflevere deres ansøgninger senest den 15. marts, men efter den seneste spredning af COVID-19 får de nu en uge mere. Den nye frist hedder søndag den 22. marts kl. 12.

LÆS OGSÅ: Kirstine Bukhave er særligt udsat: Jeg kan ikke overskue at se længere frem end de næste to uger

Det oplyste uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen torsdag aften. Hun slog samtidig fast, at ansøgerne vil få svar i juli som vanligt.

På Københavns Universitet modtager sektionschef i afdelingen Uddannelser & Studerende, Pernille Kindtler, dog ikke ligefrem nyheden med lettelse.

At fristen er blevet rykket en uge tilbage i en allerede presset proces, gør det ikke mere sandsynligt, at vi kan afholde de prøver.

Pernille Kindtler, sektionschef, Uddannelser & Studerende

»Vi har ikke været inddraget, og det var ikke et behov, vi ville have udtrykt. Det forsinker vores arbejde, fordi vi skal vente en uge længere på at have alle ansøgninger i hus. Men jeg går ud fra, at ministeren har haft gode grunde til at gøre det,« siger Pernille Kindtler.

Københavns Universitet skal for første gang afholde optagelsesprøver for kvote 2-ansøgerne i år, og de første prøver står til at blive afholdt den 24. april, altså om cirka halvanden måned.

Universitetet vil løbende vurdere, om det er realistisk at afholde prøverne på det planlagte tidspunkt, hvor ansøgerne altså skal møde fysisk op i større hold.

LÆS OGSÅ: Sådan påvirker corona studerende i andre lande

»At fristen er blevet rykket en uge tilbage i en allerede presset proces, gør det ikke mere sandsynligt, at vi kan afholde de prøver. Men det er muligt, at vi ikke kan afholde dem under alle omstændigheder,« siger Pernille Kindtler.

Man har vel rykket datoen, fordi mange ansøgere er forsinket på grund af sygdom og lignende?

»Som sagt går jeg ud fra, at ministeren har sine grunde, men der er ikke noget i de foreløbige ansøgertal, der tyder på, at folk ikke søger.«

Føler du dig også sikker på, at ansøgerne får svar til juli?

»Jeg mener ikke, at vi i den nuværende situation kan være sikre på ret meget. Jeg vil være ked af at sige, at jeg er sikker. Men jeg vil gøre alt for at sikre processen,« siger Pernille Kindtler og opfordrer alle ansøgere til at holde sig opdaterede på Københavns Universitets hjemmeside.

Imens skriver Studievalg Danmark, der rådgiver studerende om uddannelsesvalg, på deres hjemmeside, at de har lukket for den fysiske vejledning på deres centre, men stadig giver vejledning over mail og telefon.

I et mailsvar til Uniavisen skriver uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, at der på grund af coronavirussen »kan være mange ting, der kommer i vejen for, at kommende studerende kan nå at sende deres ansøgning afsted«.

Hun tilføjer:

»Vi holder som udgangspunkt fast i de øvrige frister i forbindelse med optagelse på en videregående uddannelse, og jeg ved, at institutionerne gør alt, hvad de kan for at få tingene til at lykkes inden for de kendte frister. Jeg har selvfølgelig orienteret ledelserne på uddannelsesinstitutionerne, og der er stor forståelse for beslutningen og en vilje til sammen at løse udfordringen på bedst mulig vis i den ekstraordinære situation, vi befinder os i.«

Opdateret mandag den 16. marts kl. 09:31 med svar fra Ane Halsboe-Jørgensen.

Seneste