Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Coronavirus

Kirstine Bukhave er særligt udsat: »Jeg kan ikke overskue at se længere frem end de næste to uger«

Corona — Den 24-årige statskundskabsstuderende Kirstine Bukhave har et svækket immunforsvar og gik næsten i panik, da hun hørte, at regeringen ville lukke store dele af det danske samfund. På det tidspunkt var hun omgivet af omkring 100 mennesker.

Alvoren gik op for Kirstine Bukhave midt i en sætning. Hun havde været på Søpavillonen fredag den 6. marts, og mandagen efter viste det sig, at en coronasmittet gæst havde opholdt sig på natklubben dagen inden, torsdag den 5. Nu snakkede hun med sin søster, der var bekymret for, at hendes nyfødte datter skulle blive smittet med corona.

»Hør her,« sagde Kirstine Bukhave til søsteren, »hvis der er nogen, der skal være bekymret, så er det mig.«

Kirstine Bukhave husker, at erkendelsen sneg sig ind på hende, imens hun sagde ordene: Hun har faktisk større grund til at frygte COVID-19 end de fleste.

LÆS OGSÅ: Sådan påvirker corona studerende i andre lande

Hun tilhører nemlig gruppen af kronisk syge, der sammen med ældre mennesker statistisk set vil blive ramt hårdest af coronavirussen. Kirstine Bukhave har psoriasis, en kronisk autoimmun sygdom, der i hendes tilfælde kræver behandling med immundæmpende medicin. Det betyder, at hendes immunforsvar er relativt svagt rustet til at bekæmpe en virus.

»Jeg bliver altid mere syg end andre,« siger hun.

Psoriasisforeningen, som Kirstine Bukhave selv har været talskvinde for, skriver på deres hjemmeside, at der endnu er begrænset viden om risikoen for psoriasispatienter, men bekræfter, at patienter med moderat til svær kronisk sygdom hører til de særlige risikogrupper, som Sundhedsstyrelsen har peget på. De fremhæver specifikt patienter, der tager immundæmpende medicin som Kirstine Bukhave.

LÆS OGSÅ: Fristen for kvote 2-ansøgninger bliver udskudt en uge

Derfor anbefaler Psoriasisforeningen på sin hjemmeside, at patienterne tager særlige forholdsregler, begrænser social kontakt og oplyser andre om deres situation.

»Fuck, hvordan kommer jeg hjem?«

Det har Kirstine Bukhave taget til sig, men først efter at hun fik endnu et chok.

Onsdagen efter opholdet på Søpavillonen omgav hun sig med omkring 100 medstuderende, der var samlet for at øve årets Statskundskabsrevy. De krammede ikke, gav ikke hånd og holdt afstand til hinanden, men Kirstine Bukhave husker, at de jokede med situationen, for eksempel når de undlod at røre ved hinanden i sketches, der normalt kræver kontakt.

Den lette tone døde dog brat, da statsminister Mette Frederiksen samme aften holdt pressemøde og lancerede en stribe markante tiltag. Blandt andet sendte hun alle offentligt ansatte med ikke-kritiske funktioner hjem i en to uger lang periode.

Jeg kan ikke beskrive det på anden måde, end at jeg blev bange. I en irrationel grad.

»Der blev jeg rigtig utryg, og jeg endte med at gå før tid,« siger Kirstine Bukhave.

»Jeg kan ikke beskrive det på anden måde, end at jeg blev bange. I en irrationel grad. Min øjeblikkelige følelse var: ’Fuck. Hvordan kommer jeg overhovedet hjem?’ Jeg måtte lige bruge et øjeblik på at trække vejret og samle mig.«

Siden har Kirstine Bukhave forskanset sig i sin lejlighed, hvor hun bor alene, samt hos sine forældre og hos sin søster, der også holder sig væk fra andre mennesker i frygt for at smitte hende.

LÆS OGSÅ: Medicinstuderende ventede over syv timer på at få svar coronasmittet til fredagsbar

Hun har dog ikke tænkt sig at løsrive sig helt fra den omgivende verden. Allerede fredag den 13. marts delte hun en video på sin Facebook-væg, hvor hun først fortæller sit netværk om sin situation og så forsøger at huske sig selv og andre på en række væsentlige pointer. At man skal passe på de sårbare og de ældre – ikke bare nu, men altid – at man gør det rigtige, hvis man gør, som myndighederne siger, og at man, hvis man bliver syg, skal huske på, at Danmark har et velfungerende sundhedsvæsen.

»Det er tre ting, som jeg har haft brug for at skrive ned, fordi jeg selv synes, det hele er lidt uhyggeligt,« siger Kirstine Bukhave til sidst i videoen.

Hovedet oppe i røven

Men videoen har også et andet formål. Igennem sit liv har Kirstine Bukhave oplevet, at folk glemmer, hun er syg, selv hendes tætteste veninder. Normalt føles det som en sejr, når det sker, for hun vil ikke være syg, men under spredningen af corona forholder det sig anderledes, siger hun. Nu er det alle borgeres pligt at tage hensyn til de mest sårbare mennesker i samfundet, de ældre og de kronisk syge.

Det er det tydeligvis ikke alle, der gør.

Hvis man gik rundt om søerne i København, kunne man tirsdag stadig se cafegæster drikke vin side om side, og da mørket faldt på fredag og lørdag, begyndte bassen fra privatfester at sprede sig flere steder i byen. Det er endda kommet frem, at en gruppe studerende har smittet hinanden med coronavirus under et spil beer pong, efter at alle var blevet opfordret til at tage strenge forholdsregler.

Kirstine Bukhave siger, at hun bliver vred, når hun hører historier som dem.

Når jeg så er færdig med at være den bitre gamle dame, så tror jeg, det handler om uvidenhed.

»Det er så hovedet oppe i røven-agtigt, så selvoptaget, og jeg har lyst til at blive en gammel kone og sige: Er du klar over, at du kan ende med ikke at spille beer pong de næste tre måneder? Du kommer i hvert fald ikke til at gå i byen i lang tid, hvis du ikke lader være med at gøre det nu. Det er ikke for sjov det her,« siger hun.

»Når jeg så er færdig med at være den bitre gamle dame, så tror jeg, det handler om uvidenhed. Man ved ikke, hvad man tager stilling til. Mange er helt blinde for det. Det siger lidt om, hvor stor kommunikationsopgaven er.«

Sundhedsstyrelsen vurderer i skrivende stund, at antallet af coronasmittede topper i slutningen af april, altså om cirka halvanden måned. Er det sandt, kan Kirstine Bukhave se frem til adskillige uger i isolation.

Så langt ønsker hun dog ikke at kigge frem

»Jeg kan mærke, at jeg på forhånd bliver virkelig ked af det. Jeg er et kæmpe socialt menneske, og jeg får sindssyg meget energi af at være sammen med andre mennesker. Så jeg ved slet ikke, hvordan jeg skal håndtere det oppe i mit hoved. Min hjerne kan ikke kapere det,« siger hun.

»Det er oplagt, at det ikke er ovre om to uger, men jeg kan simpelthen ikke overskue at tage stilling til resten. Så derfor starter jeg bare med at se to uger frem.«

Seneste