Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Institutlederen på Biologi bliver

ANSVARSFØLELSE - Karsten Kristiansen går ikke af, som professor Tom Fenchel ellers foreslår i et åbent brev til kollegerne på Biologisk Institut

Det har ikke været nogen dans på roser for Biologi, siden Karsten Kristiansen tiltrådte som institutleder den 1. oktober 2008.

Blot fire måneder efter han havde overtaget tøjlerne, måtte han sige farvel til 38 medarbejdere, og nu skal han atter tage afsked med mange ansatte som følge af faldende indtægter og et tidligere oparbejdet underskud.

Ifølge AC-fællestillidsrepræsentant Leif Søndergaard vil nedskæringerne betyde, at 40 procent af lektorerne på instituttet vil være fratrådt indenfor de seneste to år.

Gå i protest

Situationen fik en af instituttets mest fremtrædende forskere, Tom Fenchel, til i et åbent brev at opfordre Karsten Kristiansen og resten af institutledelsen til at træde tilbage med begrundelsen, at de ikke lod sig ansætte for at demontere Biologi ved KU.

Karsten Kristiansen erkender åbent, at situationen har udviklet sig anderledes, end han blev stillet i udsigt, da han byttede sin stilling som professor på Syddansk Universitet i Odense ud med lederjobbet på KU.

Det fremgik faktisk dengang, at instituttet var inde i en positiv udvikling, og at faget var i fremgang. Han mener alligevel, at det er det rigtigst som ansvarlig leder at blive på posten.

»Tom Fenchel er – ligesom Holger Bech Nielsen – en stor videnskabsmand, så det er altid spændende at høre hans mening. Det er klart, at årlige besparelser og afskedigelser slider, og ikke er befordrende for produktivitet og engagement, men det vil være forkert af mig at løbe af gårde nu,« siger Karsten Kristiansen.

Må stå sammen

Han kaldte det selv »en gordisk knude« at få undervisningsplanerne til at hænge sammen på et informationsmøde for medarbejderne før jul, men han understreger nu, at det er for tidligt at sige præcist, hvilke konsekvenser nedskæringerne får for undervisningen.

»Nu må vi i fællesskab sikre, at undervisningen ikke lider ubodelig skade. Det er ikke rigtigt blot at lægge sig ned, og hvis ledelsen og jeg går, er jeg bange for at undervisningen virkelig ville være i fare for at bryde sammen, og så ville situationen blot blive endnu værre,« siger han.
clba@adm.ku.dk

Seneste