Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Coronavirus

Kaffebar genåbner på tomt universitet: Efter en halv time kom den første kunde

Uniavisen var med, da Shabaz Kaffebar åbnede i Mærsk Tårnet efter to måneders dvale. Det stod hurtigt klart, at intet er, som det plejer.

En fragtkvinde skubber en vogn med æg, mælk og sandwiches rundt uden for Mærsk Tårnet og ser ud, som om hun leder efter en indgang.

Thomas Bruun Elsborg står inde på Shabaz, kaffebaren i Mærsk Tårnet, og følger hende med øjnene, mens hun skubber vognen længere og længere væk. Det er de varer, han venter på, som hun trækker rundt med.

»Det kan være, vi kan nå at fange hende,« siger han, da det går op for ham, at hun er i tvivl om, hvor hun skal gå hen.

Der er en grund til forvirringen. Normalt kan medarbejderne i Shabaz bare skubbe døren op til gården og hive vognen med varer direkte ind i kaffebaren, men intet er normalt for tiden. Hovedindgangen er den eneste vej ind i Mærsk Tårnet, de andre indgange er låst eller spærret af.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Thomas Bruun Elsborg må gå hele vejen igennem hallen, ned i kælderen og ud på Nørre Alle, hvor han når at få fat i fragtkvinden. Han forklarer hende, at vognen skal afleveres i vareindleveringen og peger hen mod en nedkørsel.

»Nå, okay. Jeg mener ellers, jeg har afleveret dem deroppe før,« siger hun.

»Jamen, det plejer også at være der. Men der er låst af, så vi kan ikke komme ind og ud for tiden.«

Da han tilbyder at overtage vognen, ser hun lettet ud.

Et tomt fakultet

Varerne var forsinkede i forvejen, og da Thomas Bruun Elsborg har kørt dem den lange – og til tider bumlede – vej fra Nørre Alle og op på første sal i Mærsk Tårnet, hvor Shabaz kiler sig ind mellem det gamle og det nye Panum, er klokken halv 11. Skiltet uden for kaffebaren siger, at åbningstiderne er 8-16.

LÆS OGSÅ: Her har et par forskere 120 kvadratmeter laboratorium for sig selv

Da Elsborg fem minutter senere, lader skodderne køre op foran skranken, er det dog et stort øjeblik i den lille kaffebars levetid. Shabaz lukkede sammen med resten af universitetet den 12. marts, og først nu, onsdag den 13. maj, er caféen vendt tilbage. To måneder senere.

Vi må se i denne og næste uge, om det kan svare sig at holde åbent i forhold til at få dækket lønninger og udgifter

Shahbaz Ahmad, ejer, Shabaz Kaffebar

Spørgsmålet er, om også kunderne kommer igen?

Der er ikke så mange at tage af. Mærsk Tårnet ligger øde hen hele formiddagen, kun nogle få forskere og en række tandlæger med patienter på slæb trasker forbi cafeen, ellers hersker stilheden.

Normalt står to medarbejdere bag skranken, og når frokosten nærmer sig, og ansatte og studerende strømmer ud fra kontorer og undervisningslokaler for at få mad og drikke, kan de »virkelig få sved på panden«, siger Thomas Bruun Elsborg.

Men under coronakrisen er han alene om at åbne og lukke cafeen.

»Det er lidt spændende, hvor mange der kommer. Jeg regner ikke med at få lige så travlt, som jeg har normalt,« siger han.

LÆS OGSÅ: Sådan genåbner universiteterne

Han siger, at han allerede har set flere af stamkunderne, folk, der køber sandwiches og kaffe hos Shabaz så ofte, at han ved, hvad de vil bestille, før de har bestilt det.

Men det er kun de færreste forskere, der har fået lov til at opholde sig på campus, og de studerende sidder hjemme i deres lejligheder og følger med i undervisningen på afstand. Mandag den 18. maj vil en del studerende vende tilbage – det er endnu uvist hvor mange – og først den 8. juni kan universitetet fuldt ud genoptage forskningsaktiviteter, hvis de vel at mærke kræver fysisk tilstedeværelse.

Derfor har Shabaz kun genåbnet i Mærsk Tårnet i en prøveperiode. Bliver kunderne væk, lukker caféen igen, indtil de studerende, efter planen, kommer tilbage i august og september.

Det forklarer manden bag kaffebaren, Shahbaz Ahmad.

»Vi må se, hvordan det kommer til at gå i denne og i næste uge. Om det kan svare sig at holde åbent i forhold til at få dækket lønninger og udgifter,« siger han.

Den første latte

Kunderne vælter ikke ind med det samme på dag 1.

En mand iklædt hue og rød jakke sender et langt blik i retning af det skilt, der står uden for Shabaz Kaffebar, men han går videre. Flere minutter passerer, før man kan høre nye fodtrin.

Jeg regner ikke med at få lige så travlt, som jeg har normalt

Thomas Bruun Elsborg, medarbejder, Shabaz Kaffebar

Thomas Bruun Elsborg bruger ventetiden på at gøre varerne klar bag skranken og hænge papirer op med Sundhedsstyrelsens retningslinjer, både ved indgangen og ved skranken.

Så, en halv time efter åbningen, dukker den første kunde op. En tandlæge, der målrettet går ind og bestiller en lille latte med double shot og en chokoladebolle med smør.

»Med smør, yes? Så bliver det 57 i alt,« siger Thomas Bruun Elsborg og går i sving bag skranken. På anlægget spiller Robyns »Dancing On My Own«.

»God dag!« siger han, da han rækker kaffe og bolle over skranken.

»I lige måde,« siger tandlægen, den første kunde i to måneder.

Thomas Bruun Elsborg smiler skævt, da hun er gået.

»Så er vi officielt i gang.«

Seneste