Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Coronavirus

Overblik: Sådan genåbner universiteterne

Forskere kan sandsynligvis vende tilbage til laboratorierne på fuld kraft i juni, mens alle uddannelser åbner i august.

Universiteterne blev ikke nævnt, da statsminister Mette Frederiksen torsdag præsenterede anden fase af genåbningen af Danmark. I aftalen fremgår det blot, at »undervisning og eksamener med krav om fysisk fremmøde« kan blive genoptaget fra den 18. maj.

Efterfølgende forhandlede partilederne dog videre om fase tre og fire af genåbningen, og her blev der sat datoer på, hvornår universitetet kan åbne igen.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Fase tre, der efter planen begynder den 8. juni, indeholder »en fuld åbning af offentlige forskningsaktiviteter, der kræver tilstedeværelse«. Det betyder efter alt at dømme, at de forskere, der har akut behov for at komme tilbage i laboratorierne, kan genoptage deres projekter på fuld kraft om cirka en måned.

Samtidig hæves forsamlingsforbuddet til mellem 30 og 50.

Hvis udviklingen er bedre end ventet, kan fase tre også komme til at indeholde en øget fysisk tilstedeværelse på offentlige arbejdspladser, herunder universiteter.

I fase fire, der efter planen begynder først i august, åbner alle uddannelser. Således undgår studerende på landets universiteter sandsynligvis at hoppe direkte ind i fjernundervisning efter sommerferien.

Skal genåbningen forløbe efter planen, kræver det dog, at coronavirussen ikke pludselig spreder sig eksplosivt i det danske samfund.

Se hele aftalen her.

Uddannelsessteder får ansvaret

Det er uddannelsesinsitutionerne selv, der skal tage stilling til, hvor det er nødvendigt med fysisk fremmøde. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Uddannelsesministeriet fra 8. maj. Her står blandt andet:

»Det er de enkelte uddannelsesinstitutioner, der vurderer, hvilke uddannelser, studerende, undervisere og forskere der har brug for fysisk fremmøde. Det kan f.eks. dreje sig om:

  • sygeplejerskestuderendes adgang til faciliteter, der simulerer virkelige forløb
  • værkstedsundervisning for maskinmestre, vvs-installatører og ingeniører
  • adgang til fysiklokaler for lærerstuderende
  • adgang til laboratorier for naturvidenskabelige studerende
  • adgang til avanceret teknologi for studerende på it- og tekniske uddannelser.«

Seneste