Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

KU beholder licens til nemt at ansætte udenlandske forskere

Slipper med skrækken — Østre Landsret har nedsat bøden, som KU fik for at bruge en udenlandsk censor uden arbejdstilladelse. Derfor beholder KU sin fast-track-ordningslicens.

KU’s seneste bøde for brug af en udenlandsk forsker uden arbejdstilladelse som censor er nu blevet sat ned fra 60.000 til 10.000 kroner. Det skriver Ritzau.

KU stod inden dommen til at miste sin mulighed for nemt og hurtigt at kunne rekruttere udenlandske forskere og undervisere.

Vi er stærkt afhængige af udenlandsk arbejdskraft.

KU-direktør Jesper Olesen

Den seneste bøde, som universitetet har fået, oversteg nemlig smertegrænsen på 20.000 kroner og ville dermed koste KU sin fast-track-ordningslicens.

Men nu hvor bøden er sat ned til 10.000 kroner kan KU’s direktør ånde lettet op:

»Jeg er glad for, at dommen er gået i denne retning. Den giver os ret i, at bøden var ude af proportioner,« siger KU-direktør Jesper Olesen til Ritzau.

»Vi er stærkt afhængige af udenlandsk arbejdskraft,« siger han.

KU har cirka 700 forskere ansat, der kommer fra lande uden for EU.

Stramme regler for arbejdstilladelser rammer hårdt

Reglerne for arbejdstilladelse rammer både KU, men også andre virksomheder, der er afhængige af udenlandsk arbejdskraft. Det har Berlingske tidligere afdækket.

Reglerne siger blandt andet, at en udenlandsk forsker skal have en ny arbejdstilladelse for hvert universitet, vedkommende arbejder for.

Udlændingestyrelsen er blevet kritiseret for, at man ikke bare kan overføre en udenlandsk ansats arbejdstilladelse fra det ene universitet til det andet.

Bøden som KU netop har fået nedsat blev også udløst af, at den udenlandske forsker, som KU havde brugt som censor, kun havde arbejdstilladelse til et andet universitet.

Udlændingestyrelsen arbejder i øjeblikket på at gøre det nemmere for arbejdspladser, der bruger udenlandsk arbejdskraft at få de rigtige arbejdstilladelser.

Seneste