Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

KU vinder grøn it-pris

MILJØ - En ny metode til at nedkøle universitetets serverrum giver ikke blot store besparelser på elregningen, men kaster nu også hæder af sig.

Det sluger store mængder strøm at nedkøle et lokale til computerservere, men Københavns Universitet (KU) har taget en helt ny metode i brug, der sænker strømforbruget væsentligt og dermed giver årlige elbesparelser svarende til 400.000 kroner.

For den bedrift har KU netop fået IT-Branchens årlige grønne it-pris for strategi. Den uddeles årligt til én virksomhed eller institution, der har taget et effektfuldt og bemærkelsesværdigt it-initiativ for at nedbringe virksomhedens belastning af miljøet.

»Københavns Universitet har gjort det, som alle institutioner med mange servere bør gøre, nemlig samle serverne og køle dem med luften udefra. Dertil kommer så brugen af vandfordampning til at sænke lufttemperaturen, som hæver projektet over det sædvanlige,« udtaler Henrik Madsen, som er medlem af dommerkomiteen og professor på DTU, om valget.

Sund fornuft

Kølesystemet på Panum er installeret af EKJ Rådgivende Ingeniører A/S. Det fungerer som en ventilationsløsning, hvor udeluft hentes ind fra toppen af Panum-bygningen og derefter køles ned med vand, inden den blæses ind i serverrummet.

Om vinteren, når det er for koldt udenfor, varmes indblæsningsluften op ved hjælp af den varme luft, som serverne producerer.

»Ud over at det er en stor ære for KU, så er det også en anerkendelse af, at det kan betale sig at tage risici for at opnå grønne resultater. Det sikre i dette projekt havde været at implementere traditionel køling, men så var KU gået glip af en grøn besparelse og vi havde ikke fremstået som et godt eksempel for omverdenen,« siger vicedirektør for koncern-it, Bo Bendsen.

Del af grøn plan

Metoden er aldrig før blevet anvendt i et serverrum, men har efter et år i drift vist sig at være en kæmpe succes.

KU sparede mellem fire og fem millioner kroner i byggeomkostninger og vil også spare cirka 45 procent på de årlige driftsomkostninger i forbindelse med nedkølingen.

KU har samlet alle it-servere i to centrale og energieffektive serverrum på Panum og på Det Humanistiske Fakultet, da målet er at spare 20 procent på energiforbrug og CO2 emissioner i 2013 sammenlignet med 2006.

clba@adm.ku.dk

Seneste