Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Lad nu studienævnene bestemme selv

One size fits all — Der er flere, der ønsker at indføre fælles løsninger, som skal gælde på alle uddannelser, uanset om de passer ind på det enkelte studie eller ej. I Politrådet vil vi omvendt holde hånden over den lokale selvbestemmelse i studienævnene. For det er dem, der bedst ved, hvad der virker.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Det er igen blevet universitetsvalg, og det skorter ikke på valgløfter om, hvordan forskellige studenterorganisationer vil ændre fundamentalt på KU’s uddannelser.

Nogle foreslår for eksempel obligatoriske fag om bæredygtighed på alle uddannelser, uanset om det passer ind på det enkelte studie eller ej. Andre foreslår, at alle studier for fremtiden skal have et karakterfrit første semester.

LÆS OGSÅ: Indfør karakterfrit første semester på alle uddannelser

I Politrådet ønsker vi dog først og fremmest at holde hånden over den lokale selvbestemmelse i studienævnene. For det er i sidste ende dem, der kender de enkelte studier bedst, og som derfor bedst kan træffe beslutningerne.

Ville ikke virke på Økonomi

Tag nu forslaget om karakterfri første semestre. Et karakterfrit første semester har angiveligt fungeret rigtig godt på Statskundskab. Det har øget trivslen og givet de studerende mulighed for at bruge et semester på at ’lære at lære’. Det glæder mig, at Statskundskab har haft den succes. Det synes jeg endelig, at de i så fald skal fortsætte med.

Det burde være en diskussion, som vi havde lokalt på økonomistudiet

På økonomistudiet har vi dog særligt to fag på første semester – Økonomiske Principper A og Matematik A – som er helt fundamentale og lægger grundlaget for fremtidig studiesucces. Hvis man brugte et karakterfrit semester på at ’lære at lære’, ville det gå ud over den dybdegående forståelse af pensum i de to fag – og det ville øge ens risiko for at droppe ud i fremtiden markant. Studerende, der kommer bagud i de fag, kommer til at have det svært på resten af studiet. Vores studiestruktur tillader derfor ikke et afslappet første semester uden karakterer.

Nogle vil måske indvende, at karakterer ikke nødvendigvis er lig med større læring. Hertil må jeg bare sige, at vores lokale erfaringer på Økonomi siger noget andet. Vi har netop måttet omlægge et fag fra ’bestået/ikke bestået’, da fraværet af karakterer ifølge forelæserne gjorde, at de studerende fulgte langt mindre med.

I Matematik A på første semester skal du helst kunne langt de fleste emner på højt niveau, hvis du skal klare dig godt på resten studiet. Hvis du ved, at du kun skal have omkring 50 procent rigtige svar for at bestå, mindsker det alt andet lige dit incitament for at kunne alt på fingerspidserne.

Synd at spilde alles tid med

Egentlig er jeg ærgerlig over, at jeg skal bruge spalteplads i Uniavisen, som jo er rettet mod alle studerende, på at forsvare, at økonomistudiet ikke skal have et karakterfrit første semester. Det burde være en diskussion, som vi havde lokalt på økonomistudiet.

LÆS OGSÅ: Fagråd melder sig ud af Studenterrådet efter »stærk følelse af utilfredshed«

Og det er netop min pointe – de individuelle studier ved bedst selv, hvordan de skal indrette sig. ’One size fits all’ fungerer sjældent. Jeg skal ikke blande mig i, hvordan Statskundskab, Psykologi, Historie eller Medicin indretter sig. Og vice versa.

Lokal selvbestemmelse giver studierne mulighed for selv at skabe de bedst mulige rammer for læring. Derfor er det en af kernemærkesagerne for Politrådet, når vi stiller op til Akademisk Råd og bestyrelsen.

Seneste