Annonce
Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

LA's Henrik Dahl om Niels Bohr-skandalen: »KU er den uskyldige part«

Byggeskandale — Københavns Universitet får nu opbakning fra Liberal Alliances uddannelses- og forskningsordfører i striden om, hvem der skal betale for fordyrelsen af Niels Bohr-byggeriet.

»Jeg synes ærligt talt, at det er mærkeligt, at Københavns Universitet skal betale for fejl, det ikke selv har begået.«

Sådan skriver Henrik Dahl, uddannelses- og forskningsordfører for Liberal Alliance på Twitter.

Det, han kommenterer, er sagen om det skandaleramte Niels Bohr Byggeri, som forventes at komme til at koste 2,9 mia. kr. – altså 1,3 mia. kr. mere end planlagt – og blive to et halvt år forsinket.

Strid om 445 mio. kr.

Det er Bygningsstyrelsen, og dermed staten, som ejer og er ansvarlig for byggeriet, mens KU kun skal leje sig ind i bygningen.

En revisionsrapport lavet af Ernst & Young er tilmed kommet med en sønderlemmende kritik af Bygningsstyrelsens håndtering af byggeriet, men alligevel vil staten nu have universitetet til at betale for 445 mio. kr. af ekstraregningen, da Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har beregnet, at beløbet er brugt til såkaldt »værdiforøgende arbejder«.

Det er svært at forstå, at KU skal betale for fejl, det ikke selv har begået, så jeg må tage universitetet i forsvar i denne sag
Henrik Dahl, uddannelses- og forskningsordfører, Liberal Alliance

Det vil medføre en ekstra huslejebetaling for KU på 32 mio. kr. årligt.

KU siger derimod, at man kun har universitetet har bedt om ændringer af byggeriet for samlet omkring 35 mio. kr.

KU er uskyldig

Striden skal nu afgøres ved en voldgift, men Henrik Dahl, Liberal Alliances uddannelses- og forskningsordfører, stiller sig nu på KU´s side.

»Det er svært at forstå, at KU skal betale for fejl, det ikke selv har begået, så jeg må tage universitetet i forsvar i denne sag. KU er den uskyldige part,« siger Henrik Dahl til Uniavisen og fortsætter:

»Det vil jo komme til at gå ud over KU´s budget og dermed forskerne og de studerende. Det er et almindeligt princip, at den, som har lavet bommerten, må bære ansvaret, så det må gå ud over nogle andres budget,« siger han og tilføjer, at det er hans personlige holdning.

Tavs minister

Partifællen Transport-, Bygnings-, og Boligminister Ole Birk Olesen sagde den 2. november 2017, da han præsenterede revisionsrapporten fra Ernst & Young, at KU ville slippe for at betale størstedelen af ekstraudgiften.

»Noget af fordyrelsen skyldes, at universitetet har haft nogle ønsker om ændringer i byggeriet, og det skal universitetet selvfølgelig betale for. Men det er jo ikke størstedelen. Den største del af ekstraregningen kommer, fordi man har måttet udskifte en entreprenør og udføre nyt vvs-og elarbejde,« sagde ministeren til Dagbladet Politiken.

Ifølge Dagbladet Information har Ole Birk Olesen nu ingen kommentarer på grund af den statslige voldgiftsag.

Seneste