Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Lykke afløser Connie

Lykke Friis bliver ny klimaminister. Hun afløser Connie Hedegaard

Hvem der afløser Lykke Friis som prorektor ved Københavns Universitet (KU), melder historien intet om.

Statsministeriet bringer nyheden denne morgen i en kortfattet pressemeddelelse. Vi bringer den her:

Ȯndringer i regeringen
24.11.09

Statsminister Lars Løkke Rasmussen oplyser, at regeringen har indstillet klima- og energiminister Connie Hedegaard til ny EU-kommissær. Indstillingen sker efter aftale med kommissionsformand, José Manuel Barroso.

I forbindelse med udpegningen af den nye danske EU-kommissær sker der følgende ændringer i regeringen:

Prorektor, ph.d., Lykke Friis udnævnes til klima- og energiminister.

Klima- og energiminister Connie Hedegaard udnævnes til minister for FN’s klimakonference i København i 2009.

Statsministeren præsenterer de nye ministre for Hendes Majestæt Dronningen på Amalienborg kl. 11.00.

Der vil være overdragelse i Klima- og Energiministeriet kl. 13.00.

Som følge af ændringen i regeringen afholdes der ikke pressemøde i Statsministeriet i dag tirsdag den 24. november 2009.«

Universitetsavisen følger selvfølgelig sagen.

Et overraskende, men ikke chokerende valg

Lykke Friis har endnu ikke kommenteret sin udnævnelse i dag, så vi kan ikke vide, om hun er overrasket eller ej. Men måske er selve udnævnelsen i sig selv mindre overraskende, for Lykke Friis har længe opereret i det politiske miljø på vegne af Københavns Universitet i sin prorektor-rolle, ikke mindst med klimaet som en hovedprioritet.

At KU har været i stand til at tiltrække tunge politikere i løbet af de seneste par år, tilskrives ikke mindst den aktive prorektors politiske interesse og hendes gode forbindelser. I løbet af efteråret, har Festsalen ved Frue Plads nærmest bugnet med politiske big wigs der, med Friis som ordstyrer, har givet klimaforelæsninger for universitetsbefolkningen og medierne forud for COP15 i næste måned.

Velforberedt til klimapost

KU har samtidig gjort klimadebatten til et videnskabeligt omdrejningspunkt, og på den måde haft en del aktier i tidens varmeste politiske tema.

Man har oprettet et klimasekretariat, der som en slags mini-departement har kørt (og kører) på højtryk for at styre og afvikle klimarelaterede aktiviteter – først og fremmest den store videnskabeige konference, som KU i samarbejde med sine partneruniversiteter i IARU-alliancen, holdt i marts 2009 med henblik på at levere opdateret klimavidenskab direkte til den politiske fødekæde.

Konferencen på KU udmøntede sig i en såkaldt synteserapport med opdateret klimaviden, der blev redigeret af prodekan på Naturvidenskab og formand for regeringens klimakommission, Katherine Richardson, og ført igennem et videnskabeligt peer review forud for COP15.

Denne rapport får den nyudnævnte klimaminister nu så meget desto lettere ved i næste måned at spille i hænderne på de politikere og forhandlere, som udgør målgruppen. (Læs om Barack Obamas klimarådgiver, som fornylig gæstede KU).

I klimasekretariatet på KU, vidste man ikke, at Lykke Friis stod over for et jobskifte, og sekretariatschef Torben Timmermann nøjes med at ønske sin snart forhenværende prorektor tillykke. »Jeg synes, det er flot, at hun har fået en ministerpost,« siger han.

Rektor takker for arbejdsindsatsen

Hvis rektor Ralf Hemmingsen er ærgerlig over at skulle undvære sin nærmeste kollega, tager han det ualmindelig pænt. Universitetets officielle pressemeddelelse indeholder kun lovprisninger og gode ønsker for den nye klimaminister.

»Københavns Universitet ønsker Lykke et stort varmt tillykke med udnævnelsen til minister, og ønsker hende alt godt i arbejdet med Danmarks klima- og energipolitik,« siger Ralf Hemmingsen.

»Lykke har, med sin fremragende analytiske sans og næsten umenneskelige arbejdsevne, været en helt afgørende støtte for universitetsdirektøren og mig i arbejdet med talrige andre sagsområder end dem Lykke selv havde hovedansvaret for. Og så har hun lige klaret EU’s refleksionsgruppe ved siden af. KU bringer Lykke Friis den varmeste tak for hendes fremragende indsats som prorektor siden 1. marts 2006 og ønsker hende alt godt for fremtiden,« siger rektor.

chz@adm.ku.dk

Seneste