Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Navne

Maja Horst skal forske i ansvarlig teknologi på DTU

Navne — Maja Horst, institutleder på Medier, Erkendelse og Formidling, bliver professor i ansvarlig teknologi på Danmarks Tekniske Universitet. Det er ikke så overraskende, som det måske lyder.

Hvem er hun?

Maja Horst er institutleder på Medier, Erkendelse og Formidling, et institut, der snart ikke er mere. Det bliver nemlig slået sammen med INF, Institut for Informationsstudier.

Horst er selv professor i forskningskommunikation, og hun har ofte engageret sig i samfundsdebatten, når den har handlet om forskning og uddannelse. Senest skrev hun sammen med Alan Irwin bogen Hvad skal vi med universiteterne?, hvor hun kritiserede det lidt stive mundhuggeri mellem »samfundsingeniører« og »frihedskæmpere« – dem, der siger, at universiteterne skal skabe vækst og innovation og dem, der kræver total frihed.

Hun er oprindeligt cand.comm. fra Roskilde Universitet, og i 2011 blev hun ansat på Københavns Universitet efter en årrække på CBS.

Hvorfor læser jeg om hende nu?

Fordi hun har fået nyt job – på et nyt universitet. Den 1. september kan hun kalde sig professor i ansvarlig teknologi på DTU.

Nogle vil måske synes, det er overraskende, at en humanist skal forske i teknologi på DTU, men det er det nu ikke. Det forklarer Maja Horst i en mail til Uniavisen.

»I mange år har jeg talt om nødvendigheden af, at vi får en fælles samtale om ny teknologi og videnskab i Danmark, så vi ikke risikerer, at samfundet brækker midt over. På den ene side dem, der forstår, bruger og kontrollerer teknologien og på den anden side dem, der føler sig udenfor,« skriver hun.

»Nu får jeg en enestående mulighed for at arbejde sammen med et utal af dygtige og gode kolleger om denne mission. Vi skal have skabt et bæredygtigt samfund, hvor universitetet spiller en rolle som central platform for udvikling af viden og teknologi, der gør livet bedre for mennesker og samfund.«

Hun skulle egentlig have været professor i forskningskommunikation på Wageningen University i Holland, men hun valgte at blive i hjemlandet, da DTU tilbød hende det spritnye professorat.

Hvor er det nu lige, jeg kender hende fra?

Du kender hende måske fra den årlige Ph.d. Cup, hvor hun har siddet i dommerpanelet med KU-fællen Vincent Hendricks og de tidligere uddannelses- og forskningsministre Søren Pind og Tommy Ahlers (begge V). Det er trods alt blevet sendt på Danmarks Radio.

Hun har også debatteret forskning og uddannelse i andre landsdækkende medier, for eksempel når det har handlet om ligestilling på universiteter (eller mangel på samme) og senest de stigende private midler i forskningen.

Skal jeg gøre noget?

Du kan overveje at dukke op til afskedsreceptionen på fredag den 30. august fra 14.30 til 16.30. I Nanna Berg Auditoriet på Søndre Campus for at være præcis.

Og så kan du læse mere om Maja Horst her.

Seneste