Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Medicinsk Museion vinder universitetsmuseernes Oscar

Priser — Universitetets museum for krop, sygdom og sundhed får international pris for kunstnerisk formidling af tarmbakterier.

I den fashionable Bredgade kiler Medicinsk Museion sig ind mellem udsøgte antikvitetsforretninger og kulturperler som Designmuseum Danmark.

Det medicinske museum er universitetets museum for krop, sygdom og sundhed, det har det været siden 1918, og de senere år har både indenlandske anmeldere og internationale kendere fået øjnene op for universitetets museum.

Her forsker de i forskningsformidling og medicinens kulturhistorie, og ifølge Politiken gør de det godt. »Freaky og voldsomt fascinerende« mente avisen og gav seks hjerter til den permanente udstilling Det indsamlede menneske. Udstillingen præsenterer er et udpluk af effekter fra universitetets historiske samlinger af menneskekroppen fra 1700-tallet til i dag.

LÆS OGSÅ: Universitetets polyfone museum

I museets nyrestaurerede kælder udforsker udstillingen Mind the Gut de komplekse forbindelser mellem vores sind og tarme. Tarmenes trivsel er det nye sort inden for livsstilstendenser, det ved alle, der ikke lever under en sten, og udstillingen viser, hvordan vi har forsøgt at forstå og behandle det gådefulde forhold mellem hovedet og maven gennem tiden.

Mind the Gut er skabt i et samarbejde mellem kunstnere og forskere, og nu har den eksperimenterende udstilling vundet årets internationale pris for universitetsmuseer, UMAC Award 2019. Formålet er at præmiere fremragende og innovativt arbejde, dog særligt med fokus på tværfaglighed og på projekter, der har et væsentligt offentligt aspekt.

Gratis for studerende og ansatte

Da UMAC-Awarden blev uddelt ved en ceremoni i Kyoto, Japan den 3. september, sagde komiteen:

»The 2019 UMAC Award is presented to Mind the Gut for its innovation, creativity, excellence, transferability, and significant impact on the university, the community and society at large.«

De er stolte over hæderen i Bredgade. Medicinsk Museions direktør Ken Arnold siger:

»Vi er utrolig glade for at have vundet denne prestigefyldte pris uddelt af vores internationale kolleger på universitetsmuseer i hele verden. Den viser en anerkendelse af vores evne til at gå i dialog med offentligheden om vigtige tanker og viden fra metabolismeforskningen og sætte dem i relation til kulturelle, historiske og filosofiske spørgsmål.«

Studerende og ansatte kan kvit og frit indgå i den dialog. Museet besluttede nemlig fra 1. september i år at give alle studerende ved Københavns Universitet gratis adgang ved fremvisning af studiekort. Ansatte har også gratis adgang til museets udstillinger. Adressen er Bredgade 62.

LÆS OGSÅ: Medicinsk Museion vinder pris til udstilling om tarmbakterier

Seneste