Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Coronavirus

Mens universitetet genåbner, må det administrative personale gå hjemme til august

Corona — Som led i genåbningen af universiteterne, får nogle forskere og studerende lov til at vende tilbage til universitet fra 27. maj. Det administrative personale kom ikke med i denne omgang og skal fortsætte med at arbejde hjemmefra indtil august.

TAP’erne blev taberne. Den følelse sidder nogle af Københavns Universitets administrative ansatte formentlig tilbage med. Andre værdsætter måske arbejdslivet inden for hjemmets fire vægge og glæder sig over forlængelsen af hjemmearbejdet.

Den nuværende genåbningsplan for Københavns Universitet indebærer, at forskningsmedarbejdere, hvis forskning kræver fysisk fremmøde, får lov til at vende tilbage til campusserne. Ligeledes vil visse studerende få lov at møde op til eksamener og undervisning, som kræver fysisk tilstedeværelse.

Anderledes forholder det sig for det administrative personale. Dem er der cirka 4.000 af på KU, og de får ikke lov at genindtage deres arbejdspladser før august.

LÆS OGSÅ: »Jeg spurgte det teknisk-administrative personale, hvordan det går med hjemmearbejdet«

Genabningens dilemmaer og fokuspunkter

Alexander Memedi er suppleant for fællestillidsrepræsentanten for de akademiske administrative medarbejdere på Københavns Universitet samt tillidsrepræsentant på Det Humanistiske Fakultet. Han synes, at det er en svær situation, som de medarbejdere, han repræsenterer, står i.

»Det er jo tvedelt. På den ene side har vores medlemmer jo forståelse for, at de er dem, der bedst kan arbejde hjemmefra. På den anden side er det jo hårdt ikke at have fysisk kontakt med kollegaerne, og mange har ikke de bedste arbejdsvilkår derhjemme, og det slider i længden. Det er individuelt, hvor hårdt det er at arbejde hjemme, men jeg tror, at mange er fysisk og psykisk påvirkede – det er lang tid,« siger Alexander Memedi.

Hvis de administrative ansatte først kommer tilbage til august, er vi jo stadig midt i hjemmearbejdsperioden.

Alexander Safet Memedi, tillidsrepræsentant

»Det er mit indtryk, at mange møder lige nu handler om at spørge »hvad kan vi lære af situationen?« Det er da også relevant, men lige nu er det vigtigste at håndtere situationen, som vi er midt i. Hvis de administrative ansatte først kommer tilbage til august, er vi jo stadig midt i hjemmearbejdsperioden. Derfor er det min appel, at ledelsen fokuserer på at hjælpe folk nu og her, fx ved at give mulighed for at få kørt kontorstol og skærm hjem, fremfor at fokusere mest på, hvad vi kan lære af situationen for fremtiden.«

Uniavisen har henvendt sig til ledelsen på Københavns Universitet, som ikke har ønsket at give en kommentar, men i stedet henviser til en nyhed på universitetets intranet, hvori rektor Henrik C. Wegener udtaler, at han har »presset meget på« over for politikerne for at få forskere og studerende tilbage på campus, og at ledelsen er »meget opmærksom på, at der fortsat er mange både medarbejdere og studerende, der må væbne sig med tålmodighed, inden de igen kan møde op på KU.«

LÆS OGSÅ: Rektors klumme om genåbningsplanen

(Rettelse 28. maj kl 14.50: Alexander Memedis citater var ufuldstændige i den udgave af denne artikel, som først blev lagt online).

Seneste