Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Min fætter fandt en sofa, men hvad med alle de andre?

SOFAFORMIDLING - Selvom Studenterrådet har fået politikerne til at rubbe neglene, mangler der stadig bunker af studieboliger i København. Red en sjæl, lån din sofa ud.

Da min fætter fra Jylland startede på universitetet, måtte han i første omgang flytte ind på min mors sofa. Jeg gik selv i folkeskolen dengang og syntes bare det var fantastisk hyggeligt at min seje fætter var på besøg. Men mon ikke han ville have foretrukket at have sit eget sted – allerhelst et som ikke lå en times transport med det offentlige fra hans uddannelsessted, som min mors hus gjorde.

Det er vel omkring ti år siden nu, men historien er stadig lige aktuel: Der er en stor mangel på studieboliger i København, og universiteternes optag er støt stigende. Sidste år optog Københavns Universitet over 7.000 studerende, og intet tyder på at det tal skulle blive lavere i år.

Bliver der gjort noget?

Det er altså rigtig mange nye studerende vi taler om her. Rigtig mange unge mennesker, som midt i den enorme omvæltning det er at starte på universitetet, også skal prøve at finde sig et sted at bo. Heldigvis er der endelig ved at komme fokus på problemstillingen: Ved sidste års studiestart førte Studenterrådet en kampagne der endte med at føre til ophævelsen af et 17 år gammelt byggestop i Københavns kommune.

Det ser ud til at Københavns politikere er begyndt at anerkende det uholdbare ved boligsituation. Flere af dem har med kommunalvalget i sigte også været ude med udmeldinger omkring behovet for at bygge mere, især til unge og studerende. Der er visse barrierer i form af national lovgivning, og ikke alle initiativer er så ambitiøse som man kunne håbe, men det er dejligt at opleve, at et alvorligt problem, vi som studerende længe har mærket på egen krop, ser ud til nu også snart at blive taget alvorligt på politisk niveau.

Du kan også være med

Problemet er bare at den slags langsigtede løsninger, hvor vigtige de end er i forhold til at sikre boliger til fremtidens studerende, ikke gør noget for de mange tusinde af nye studerende, der starter her til sommer. Studenterrådet lancerer derfor igen i år en sofaformidling, hvor man kan skrive sig op, hvis man er villig til at låne en sofa ud til en nødstedt studerende. For selvom min fætter havde familie at crashe hos, kan vi ikke forvente at alle er lige så heldige.

Det er langt fra perfekt, og den slags initiativer burde i virkeligheden slet ikke være nødvendige, men så længe der fra politisk hold ikke leveres tilstrækkelige løsninger, må vi i stedet sammen gøre hvad vi kan.

Studenterrådets sofaformidling kan findes på www.sofaformidling.dk

Seneste