Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Minik Rosing får Svend Bergsøes Fonds Formidlerpris 2019

Navne — Han fortæller historier som en vild og gal (som sin far). Geologiprofessor Minik Rosing kan føje endnu en formidlingspris til samlingen.

En af Danmarks største kommunikationspriser, Svend Bergsøes Fonds Formidlerpris på 100.000 kr. tildeles i 2019 forsker og forfatter Minik Rosing, professor på Geologiske Museum og Statens Naturhistoriske Museum.

Minik Rosing skabte forsider verden over, da han skubbede livets opståen langt, langt tilbage i tid, idet han i sit arbejde i Grønland påviste spor af det ældste kendte liv på Jorden. Han står også bag en opsigtsvækkende og original teori om, hvordan livets udvikling gennem tiden har præget selve geologien.

Men Rosing kan ikke bare ændre i livets dåbsattest; han kan også bevæge folk med sine ord. Ud over at øge vores viden om verden, gør Minik Rosing et stort arbejde for at kommunikere sin forskning, så flest muligt får gavn af den.

Det sker både i form af en omfattende foredragsvirksomhed og med bøger. Den seneste i rækken, Rejsen til tidernes morgen, blander forfatterens egen personlige historie med forskningsformidlig på højt plan. Bogen er også blevet kaldt en kærlighedserklæring til det Grønland, som Minik Rosing er rundet af.

Historiefortæller i dna’et

Det er ikke første gang, Minik Rosing hædres for sine kommunikationsevner. Han har også modtaget Rosenkjærprisen, der gives til videnskabsmænd, som formår at formidle et svært tilgængeligt emne. Han har modtaget Tøger Seidenfaden-prisen, der gives til personer med et stærkt internationalt udsyn. Og i 2018 modtog han Rungstedlundprisen. Dengang sagde han i et portrætinterview til Uniavisen, at han slet ikke kan lade være at fortælle historier:

»Det falder mig helt naturligt. Min far fortalte historier som en vild og gal. I grønlandsk kultur er historiefortællingen meget central, så jeg er vokset op med den.«

»Minik Rosing evner gennem sin engagerende begejstring at delagtiggøre et bredt publikum i sin omfattende viden og i nye opdagelser.  Han pirrer i en usædvanlig grad tilhørernes nysgerrighed, og ved at kommunikere i et forståeligt sprog får han budskaberne til at fremstå krystalklare,« lyder det i begrundelsen for pristildelingen, der finder sted torsdag den 11. april.

Svend Bergsøes Fonds Formidlerpris er tidligere tildelt blandt andre fysiker Holger Bech Nielsen, astronom Anja C. Andersen og biolog Eske Willerslev.

Seneste