Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Nej, Studenterrådet. I er hverken apolitiske eller repræsentanter for alle studerende

Univalg — Studenterrådet bruger beskidte kneb for at få studerende til at stemme deres kandidat ind i bestyrelsen. Det mener Konservative Studerende, der har skrevet et åbent brev deres politiske modstandere.

I denne uge løber universitetsvalget af stablen. Det er en fed uge, hvor vi studerende kan få lov til at sætte et kryds, så vi kan få indflydelse på beslutningerne og retningen for vores universitet.

Men selvom det er hyggeligt at blive passet op af engagerede medstuderende, som i bytte for lidt god markedsføring for valget byder på varm kaffe, bolcher eller scones, har vi imidlertid et markant demokratisk problem på Københavns Universitet.

Nemlig Studenterrådets enevælde.

LÆS OGSÅ: Konservative Studerendes spidskandidat: »Jeg er meget interesseret i ligestillingsdebat og kønspolitik«

Den åbenlyse politiske natur

Siden professorvældet forvitrede, har Studenterrådet siddet på magten, og de har formået at sælge en vaskeægte løgn om, at de – som var vi borgere i en totalitær banarepublik med étpartisystem – repræsenterer alle studerende, og at de tilmed er apolitiske.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Det rejser selvsagt et par spørgsmål, som det kunne være rart at få svar på fra universitetets uovertrufne magthavere. Hvis I virkelig er apolitiske, hvorfor i alverden stiller I så op til et politisk valg?

Og for det andet: Hvordan hænger det rent logisk sammen, at I og jeres politik repræsenterer alle studerende, når alle studerende i sagens natur ikke har de samme politiske holdninger og visioner for universitetet?

Studenterrådet, I gjorde eksempelvis for nyligt reklame for, at sygeplejerskerne skal have mere i løn, selvom det åbenlyst ingenting har at gøre med hverken uddannelses- eller studenterpolitik. Tror I, at samtlige studerende på KU er enige i dén mærkesag?

Ikke neutralt

Et andet problem med jeres floskler om, at I gennem enhedsorganisering repræsenterer alle – uanset om de studerende har lyst til at blive repræsenteret af jer eller ej – er, at mange studerende rent faktisk tror, at de automatisk er medlemmer af jeres organisation, fordi I foregiver at være repræsentanter for alle.

Det er ikke okay, for som i enhver anden demokratisk kontekst, bør det enkelte individ selv have muligheden for at beslutte, hvem de i politiske sammenhænge vælger til at repræsentere dem.

At I gang på gang i Studenterrådet forsøger at camouflere jeres politiske natur er under al kritik.

Steffen Sjørslev og Karoline Haarder, Konservative Studerende.

En anden udfordring er, at I på studenterbladet Med Andre Ords officielle Instagramprofil har skrevet, at I er ”det eneste partineutrale råd på IFS”. Det er også faktuelt forket. For selvom visse af Konservative Studerendes medlemmer satte kryds ved liste C til kommunalvalget, har vi masser af medlemmer og kandidater, der stemmer rødt eller liberalt og eksempelvis har partikort hos Radikale Venstre.

At I gang på gang i Studenterrådet forsøger at camouflere jeres politiske natur er under al kritik. Det gør, at vi ikke kan afholde et gennemsigtigt valg, hvor de studerende har mulighed for at få det fulde overblik over, hvem der bedst repræsenterer deres studenterpolitiske overbevisning.

Beskidte tricks

Studerende på KU, der onsdag morgen åbnede deres Facebook, blev mødt af, at Studenterrådet havde lagt en video op af Rektor Henrik C. Wegener og Prorektor Bente Stallknecht med en opfordring til at stemme.

I teksten til videoen stod: »Rektor og Prorektor opfordrer til at stemme!« Efter citatet er der sat et link ind, hvor man kan stemme. Under dette bliver man mødt af teksten »vi synes du skal stemme på dine lokale fag- og fakultetsråd og Anna Sophie Tranberg til bestyrelsen.« Altså Studenterrådets kandidat.

LÆS OGSÅ: Der er valg. Det er vigtigt. Hvad skal du gøre? Her er en guide.

Opslaget er skrevet, så man forledes til at tro, at universitetets rektor og prorektor opfordrer til, at man skal stemme på netop Studenterrådet og ikke bare at man skal stemme generelt. Det er misvisende manipulation, og endnu engang er der tale om et klokkeklart eksempel på, at I i Studenterrådet prøver at udnytte jeres magtposition til at fremstå som den eneste politiske organisation, der kan repræsentere de studerende.

Så kære Studenterrådet: Hvad siger I til, at I for resten af valgkampen informerer om jeres politiske natur på de sociale medier og i mødet med nye studerende? Det er nødvendigt for at sikre, at alle de studerende kan stemme til univalget på et retfærdigt og oplyst grundlag. Hvis I selv tror på, at jeres politiske budskaber er gode, burde det ikke være nødvendigt for jer på Trumpistisk vis at sige ting, der ikke passer og spille med lukkede kort.

Seneste