Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Ny ph.d.-forening vil forbedre arbejdsvilkårene

Fælles front — De ph.d.-studerende på Københavns Universitet kæmper med stress, manglende rettigheder og tidsbegrænsede ansættelser. Nu vil en ny forening arbejde for bedre vilkår.

På Uniavisen har vi tidligere skrevet om udfordringerne med stress og usikre arbejdsforhold, som de ph.d.-studerende på Københavns Universitet kæmper med.

Nu danner KU’s ph.d.-studerende fælles front i en ny forening, der holder stiftende generalforsamling den 8. marts. Dermed får KU sin egen organisation for de tidsbegrænsede ph.d.-studerende.

Stiftende generalforsamling

8. marts kl. 15.00-17.30 i lokale 4.2.26 (bygning 4, 2. sal) på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (CSS), Øster Farimagsgade 5, 1353 København K.

For mere info, kontakt Jonas Krog Lind på jkl@ifs.ku.dk eller tlf: 35 33 17 04

»Planen er, at foreningen skal stå på to ben – dels varetagelse af vores interne interesser, som fx tiltag for at mindske stress, og dels vil vi sætte fokus på sociale og faglige tiltag på tværs af faggrænser. Vi er også optaget af, hvilken rolle ph.d.-studerende skal have fremover. Der kommer flere og flere ph.d.’er hos virksomheder, men det kan give nogle udfordringer – skal man så fx kalde det en forskeruddannelse?« spørger Jonas Krog Lind, der er ph.d.-studerende på Statskundskab og en af initiativtagerne til den kommende forening.

Mere indflydelse

Han siger, at det endnu ikke ligger helt fast, hvad formålet med foreningen er – det skal medlemmerne selv være med til at definere.

»Vi vil gerne forbedre arbejdsmiljøet for ph.d.’erne på KU. Og vi skal finde ud af, hvordan vi kan få mere indflydelse. Som det er nu, skal vi i princippet vælges som VIP’er, og det kan gøre, at det er svært at blive valgt ind i universitetets bestyrelse som ph.d.-studerende,« siger Jonas Krog Lind.

Prekariatet organiserer sig

I løbet af de sidste ti år er antallet af løstansatte forskere på KU steget markant. Mens der i 2009 var omkring 900 ph.d.-studerende, postdocer og adjunkter på Københavns Universitet, var denne gruppe i 2013 vokset til 3.000 personer – mere end en tredobling på bare fire år.

Men på KU såvel som landets andre universiteter er de ph.d-studerende begyndt at organisere sig i foreninger, og i efteråret støttede Dansk Magisterforening paraplyorganisationen PAND med 300.000 kroner over de næste tre år.

På KU holder den kommende ph.d.-forening sit første arrangement i samarbejde med PAND »Talk Like TED« den 22. februar – en workshop, hvor ph.d.-studerende kan lære at præsentere deres forskning til en bredere målgruppe.

Workshoppen er fuldt booket, men Jonas Krog Lind håber, at en masse af KU’s ph.d.-studerende vil møde op til foreningens generalforsamling på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet den 8. marts.

»Vi vil gerne styrke sammenholdet mellem de ph.d.-studerende. Og vi håber, at den nye forening kan blive et skridt på vejen mod et bredere fagligt fællesskab blandt KU’s ph.d.’er.«

Seneste