Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Ny prorektor får stor opgave med at styrke uddannelse

OMSTRUKTURERING – Hanne Harmsen stopper efter fem års hårdt arbejde som vicedirektør for uddannelse med en opfordring til ledelsen om at passe godt på de studerende. At rektor overdrager ansvaret for uddannelse til en ny prorektor, bliver en stor udfordring, mener Harmsen.

Det er gået hurtigt på uddannelsesområdet de sidste fem år. Fra at have været et meget forskningstungt universitet har Københavns Universitet (KU) formået igen at skabe plads til de studerende. Så meget plads, at daværende studenterrådsformand Bjarke Lindemann Jepsen ved sidste års årsfest måtte kalde 2012 for et jubelår.

LÆS OGSÅ: Året hvor KU prioriterede sine studerende

»De seneste år er det begyndt at gå op for mange, at vi først og fremmest er et universitet, fordi vi har studerende. Det er alle de gode hoveder, vi sender ud, som er vores primære bidrag til samfundet,« siger Hanne Harmsen.

Efter fem et halvt år som vicedirektør for uddannelse og KU’s mest markante fortaler for højere uddannelseskvalitet besluttede hun sig i marts for at stoppe på posten, da det blev offentliggjort, at en ny prorektor for uddannelse vil blive ansat til sommer.

Sat tilbage i spillet

»Det har været et personligt valg. Konstellationen bliver mere indviklet med flere spillere, og jeg føler, det ville sætte mig seks felter tilbage i Ludo-spillet, at vicedirektøren mister noget af sit ledelsesmandat,« siger Hanne Harmsen til Uniavisen om baggrunden for sin opsigelse.

Hun efterlader universitetet i god uddannelsesmæssig form, men peger samtidig på en række udfordringer, som nok skulle kunne give den nye prorektor nok at lave de næste fem år.

LÆS OGSÅ: »Vi må vælge, hvad vi vil være gode til«

»Vi er kommet godt i gang med uddannelsesindsatsen på universitetet, men der er meget arbejde forude. Der er stadig mange urealiserede muligheder, et enormt potentiale og adskillige benspænd,« siger Hanne Harmsen og tilføjer, at den nye prorektor vil møde masser af udfordringer.

Rektors signalværdi

»Det, at rektor selv har været ansvarlig for uddannelse, har været et vigtigt udtryk for, at uddannelse er blevet prioriteret. Det har haft ekstremt stor signalværdi og har været essentielt for en række af de initiativer, vi har kunnet gennemføre de seneste år,« mener Hanne Harmsen.

Fokusset på uddannelse er imidlertid stadig så skrøbeligt, at det er vigtigt, rektor fortsat står meget tydeligt bag.

»Jeg respekterer ledelsens beslutning om omstrukturering, men jeg mener ikke, at man automatisk styrker uddannelsesområdet med en ny prorektor – det kommer som i så mange andre situationer på universitetet til at afhænge af de konkrete spillere,« siger hun.

Hanne Harmsen har valgt ikke at søge stillingen som prorektor og stoppede som vicedirektør den 1. maj.

therese.hjorth@adm.ku.dk

Seneste