Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Restpladser - afviste drømmer om smutveje til ønskestudiet

OPTAG – Interessen er stor for de ledige studiepladser, der er fordelt på 25 af Københavns Universitets bacheloruddannelser. For mange bunder interessen i håbet om, at restpladsen kan fungere som en genvej til deres egentlige drømmestudie.

Tirsdag den 30. juli fik flere end 20.000 unge danskere den nedslående besked, at de ikke var kommet ind på deres ønskeuddannelse.

Det er dog ikke ensbetydende med, at de definitivt må opgive håbet om at begynde på en videregående uddannelse til september. En lang række studier i landet har stadig ledige pladser. På Københavns Universitet er der 310 restpladser fordelt på 25 bacheloruddannelser.

LÆS OGSÅ: Ledige pladser på 25 uddannelser

Derfor inviterede KU torsdag den 1. august potentielle ansøgere til Uddannelsesbasar, hvor de kunne høre mere om ledige uddannelser og få hjælp til ansøgningsprocessen. Og interessen for de ledige pladser er enorm, fortæller Nanna Rinaldo fra KU’s Vejledning og Optagelse. Udover den pæne strøm af besøgende på basaren, har hun og hendes kolleger de seneste dage modtaget store mængder af mails og opkald.

Nanna Rinaldo fortæller, at størstedelen af de, der henvender sig, er meget ’realistiske’ i forhold til deres situation. De er ærgerlige, men har accepteret afslaget og er indstillet på at tænke i alternativer.

Men der er selvfølgelig også unge som er meget kede af det og skuffede over, at uddannelsesdrømmen er bristet.

»Det er vigtigt, at vi anerkender den skuffelse, men vi forsøger også at hjælpe ansøgeren med at udvide perspektivet,« siger Nanna Rinaldo.

»Hvor langt bærer drømmen? Er de villige til at vente et år mere eller vil de i gang nu?«

Ellers handler vejledningsarbejdet i høj grad om at få de afviste ansøgere til at tænke pragmatisk:

»For en, der fx ikke kom ind på Molekylær Biomedicin, handler det om at spørge sig selv: ’Hvad var det, jeg ville have ud af den uddannelse?’. Hvis det er fordi man gerne vil forske, så kan man også søge ind på fx Kemi, der har fortsat ledige pladser. «

’Kan jeg skifte’

Men det er dog ikke altid lige let at slå drømmeuddannelsen helt ud af hovedet. Det kan 23årige Kasper skrive under på.

Han måtte sluge den bitre pille – som blev skyllet ned med en kold øl, smiler han – at få afslag fra KU-ønskeuddannelsen Kommunikation & IT.

Kasper søgte ind via kvote 2 og endte med at konkurrere med 152 andre om de blot otte pladser, Kommunikation & IT havde reserveret til kvote 2-ansøgere. Efter afslaget fik han at vide, at han var en af de 20 ansøgere, der var blevet udtaget til nøjere overvejelse. Men han fandt lige netop ikke vej gennem nåleøjet.

»Det er da vildt skuffende,« siger han til Uniavisen.

»Jeg har brugt en masse tid og energi på at samle erfaring og kvalifikationer i militæret og forskellige jobs, og så får man alligevel afslag.«

Kasper er dog langt fra indstillet på at droppe sin uddannelsesdrøm. Han er nemlig troppet op på Uddannelsesbasaren for at undersøge, om en af de ledige uddannelser vil kunne give ham mulighed for at skifte til IT & Kommunikation på et senere tidspunkt.

Studieoverførsel ikke en hurtig løsning

Den indstilling er Kasper langt fra alene med, fortæller Nanna Scheuder, der er studie- og karrierevejleder ved Science, og en af de ’lokale’ vejledere, der på basaren skal rådgive interesserede om uddannelser som Geografi, Landskabsarkitektur og Naturressourcer.

»Der er mange, der spørger os om mulighederne for studieoverførsel (man starter på et studie for derefter at skifte til et andet, red,),« siger hun.

»Og her fortæller vi naturligvis ærligt om studiet og mulighederne. Også at det kan være vanskeligt at skifte studie, og at det ofte noget, der først kan gennemføres efter flere år.«

Ansøgningsfrist mandag

Uanset hvad ens bevæggrunde for at søge en af KU’s restpladser måtte være, så er ansøgningsfristen mandag den 5. august, og ansøgerne kan således regne med at få svar i midten af næste uge.

Den vragede Kommunikation & IT-ansøger Kasper bliver imidlertid ikke en af dem, der med hjertet i halsen vil afvente svar fra KU. Han sender ingen ny ansøgning, for besøget på Uddannelsesbasaren har været lidt af en skuffelse for ham.

»Der var ikke nogle af uddannelserne, der var oplagte, hvis man senere ville skifte til kommunikationsuddannelsen,« siger han, da vi fanger ham på vej ud af KU-lokalerne i Fiolstræde.

Nu skal han hjem og overveje om han vil tage kvote-2-chancen igen til næste år? Eller måske søge ind på en af Aalborgs Universitets restpladser, der kunne være relevant for ham?

Så du kommer måske til at læse i år – bare i Aalborg?

Han trækker lidt på det:

»Nej, nok ikke. Jeg har nemlig også et tilbud på hånden om at arbejde som dykkerinstruktør i New Zealand et halvt år.«

Læs mere om restpladserne, studierne og ansøgningsproceduren her

Nicklas.lund@adm.ku.dk

Seneste