Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Sig nej til konstante besparelser på din uddannelse

Studenterklumme — Jura-studerende Cielia Atlanta Vedel Eckardt oplever selv konsekvenserne af regeringens uddannelsesbesparelser. Nu opfordrer hun til at deltage i demonstrationen den 5. oktober.

KENDER du den følelse af, at en handling hurtigt kan skabe en glidebane hen mod flere handlinger af samme art? Et stykke chokolade bliver pludselig til ti, og så til hele pakken, ikke? Det er sådan, jeg er bange for, at politikerne har det med uddannelsesnedskæringer.

I MORGEN (torsdag den 5. oktober) skal vi til demonstration. Det skal vi, fordi der skal spares yderligere 14,7 milliarder danske kroner på uddannelse indtil 2021. Der er ikke blevet lavet en SU reform, en ny fremdriftsreform eller et nyt uddannelsesloft – men regeringen har besluttet at forlænge de blinde grønthøsterbesparelser på 2% om året. Og de løber altså op i 14,7 milliarder på uddannelsesområdet, hvis man vælger at stoppe 2%’s besparelserne i 2021. Det kan vi bare ikke vide, om man gør.

Demonstrationen handler om, at vi siger nej til at vores specialeforsvar spares væk, siger nej til at man pludselig skal være 40 mennesker på et stamhold, nej til at vores administration konstant er underlagt besparelser..

JEG HAR egentlig altid tænkt, at vi har det ret godt ude på jura. Men det er ikke fordi vi ikke oplever besparelser. Lige inden jeg skulle i gang med at skrive mit bachelorprojekt forrige år, skulle jeg til møde i bachelorstudienævnet. Der fik vi at vide, at vi kunne vælge mellem at afskaffe enten bachelorforsvaret eller specialeforsvaret. Der var intet alternativ, for hvis det ene skulle leve, måtte det andet dø. Der var simpelthen ikke råd til begge. Vi gik noget slukørede fra det møde, hvor det juridiske bachelorforsvar afskaffedes.

NU GÅR der rygter om, at specialeforsvaret også skal spares væk. På en uddannelse, som er bygget op omkring gruppearbejde og mundtlige præsentationer, har vi derfor snart kun én mundtlig obligatorisk prøve, på de fem år, vi begiver os på det juridiske fakultet. Faget er familie- og arveret og er et 1. semesterfag.

OG DET er ikke fordi det er nemt at være 1. semesterstuderende på jura. Jeg kan som instruktor se, at der er ti personer mere pr hold, end for bare et år siden, og det er blevet sværere som underviser at holde fokus på holdet, og jeg kan knapt nå at lære alle de studerendes navne at kende på et semester.

PÅ ET studie, hvor der går omtrent 4500 studerende, er det selvfølgelig ikke givet, at underviserne lærer de studerende at kende. Men det ville være dejligt, hvis der var en reel mulighed for det. I højere grad end mig, har vores studievejledning med kun tre vejledere ingen jordisk chance for at få et forhold til de studerende. Det tager 6 uger at få behandlet skriftlige henvendelser, og man kan sjældent komme igennem på telefon. Jeg kan ikke begynde at forestille mig, hvor frustrerende det må være, ikke at kunne hjælpe dér, hvor de studerende føler mest brug for det.

DEMONSTRATIONEN handler om, at vi siger nej til at vores specialeforsvar spares væk, siger nej til at man pludselig skal være 40 mennesker på et stamhold, nej til at vores administration konstant er underlagt besparelser, der resulterer i flere fyringer og mindre tid til at hjælpe os studerende. Og så handler det om, at vi står samlet som hele Københavns Universitet, og sammen med de andre danske uddannelsesinstitutioner.

FOR HVIS vi synes vi oplever nedskæringer alle steder nu, hvordan ser det så ud i 2021, når glidebanen er blevet en rutsjebane og vi har sparet 14,7 milliarder? Ja, jeg tør knapt tænke på det, og det er derfor jeg tager til demonstration. Vi ses!

Seneste