Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Skal racisme bekæmpes med institutionel racisme?

Minoriteter — Ved at ville privilegere bestemte grupper, foreslår afsenderne af et åbent brev, der skulle bekæmpe racisme, i virkeligheden, at Københavns Universitet indfører en form for institutionel racisme. Derfor bør ledelsen pure afvise brevskrivernes krav.

I Uniavisen gør Francois Questiaux og Sofie Mortensen sig til talsmænd for at Københavns Universitet specifikt skal bekæmpe racisme for specifikke racers vedkommende – i dette tilfælde en kombination af sorte, brune og minoriteter. Francois Questiaux og Sofie Mortensen fremhæver primært sorte.

LÆS OGSÅ: Forskere vil have Københavns Universitet til at gå ind i antiracistisk kamp

Den eneste form for racisme, der giver mening, er institutionel racisme. Det vil sige, at en race eller gruppe af racer tildeles et privilegium (på bekostning af alle andre) eller en diskrimination (som alle andre er undtaget fra). I princippet kan alle racer blive udsat for den form for racisme.

Francois Questiaux og Sofie Mortensens tanker går ud på at gøre bestemte racer til en privilegeret klasse af mennesker, i relation til bekæmpelse af racisme. Det betyder, at disse racer bliver tildelt et privilegium på bekostning af alle andre racer.

Forslaget opfylder kriteriet for institutionel racisme, og det bør Københavns Universitet pure afvise. KU bør ikke indføre institutionel racisme i den sags tjeneste at ’bekæmpe racisme’.

Hvis man overhovedet skal forholde sig til racisme på KU, bør det omfatte alle racer.

Åbent brev er et kampskrift

Francois Questiaux og Sofie Mortensen har forfattet et åbent brev stilet til KU’s ledelse. Et antal personer står som med underskrivere.

LÆS OGSÅ: Åbent brev til Københavns Universitet om at bekæmpe racisme i akademia

Jeg vil betegne Francois Questiaux og Sofie Mortensens åbne brev som et kampskrift. Det indeholder en lang række postulater, som angiveligt peger i retning af racisme i Danmark. Det er tydeligt for mig, at temaerne er inspireret af en organisation, der kalder sig Black Lives Matter.

Alle personer på KU har kvalificeret sig til deres plads

Alle, der befinder sig på KU, er nøje udvalgt.

Alle medarbejdere har været igennem en selektionsproces. De er valgt ud fra deres personlige og faglige egenskaber. De er de mest egnede medarbejdere, som KU kan finde.

Alle studerende er også blevet nøje udvalgt ud fra deres tidligere uddannelse og de karakterer, de har opnået. De er de mest egnede studerende, som KU kan optage.

Alle, der arbejder og studerer på KU, bør være opmærksomme på, at alle andre har kompetencer og egenskaber, der berettiger deres virke på KU. På den måde burde racisme ikke have nogen væsentlig plads på KU.

Hvis det er nødvendigt, kan ledelsen iværksætte en positiv kampagne for at understrege dette. Det ville styrke KU, i stedet for at gøre KU til en ideologisk kampplads.

Det er også mere konstruktivt end at beskylde KU-ansatte og studerende for at være racister.

Seneste