Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Strid om rusregler

De studerede er fortørnede over at studiechef Jakob Lange har truet med at tilbageholde rusvejledernes løn hvis de ikke respekterer universitetets alkoholpolitik. Debatten om den fordrukne ungdom er knappet op igen

På Københavns Universitet er der atter strid om alkoholreglerne på ruskurserne.

Striden brød ud kort før studiestart da KU’s studiechef Jakob Lange for at foregribe eventuelle skandalehistorier i pressen fandt det nødvendigt at indskærpe universitetets alkoholregler over for rusvejledere inden busserne med de nye studerende begav sig af sted på rustur.

Det udløste et stormvejr, da det hurtigt viste sig, at de studerende tolker alkoholpolitikken helt anderledes end universitetets administration, og at en ordret håndhævelse af studiechefens udlægning af reglerne ville punktere en stor del af ruskurserne, inden de nåede den første motorvejsafkørsel.

I praksis fastlægges reglerne for rusturen af de enkelte studieledere i samarbejde med de studerende, men Jakob Lange understreger at disse regler under alle omstændigheder skal følge KU’s alkoholpolitik. Denne fastslår at arbejde og alkohol principielt ikke hører sammen, men at det til »festlige arrangementer og andre sammenkomster« kan aftales at servere øl og vin. Body-Tequila til morgenmaden og Gammel Dansk-stafet er således et brud på reglerne.

»Og det gælder også druk fra morgen til aften«, siger Jakob Lange og understreger at dette ikke kun omfatter de lønnede tutorer og rusvejledere. Ruskurserne er delvist finansieret af KU, og derfor er samtlige deltagere forvaltere af offentlige midler – og dermed underlagt universitetets alkoholregler, pointerer studiechefen. Den ultimative konsekvens af overlagte regelbrud er bortvisning og fratagning af en eventuel løn. Jakob Lange tilføjer at han blot har understreget allerede gældende regler, og at retningslinierne derfor ikke er nye.

Ny omgang

Boblerne var knap gået af studiechefens opsang før Studenterrådet rystede nyt brus i glasset:

»Jakob Langes fortolkning af reglerne er ny, og jeg tror ikke han ved hvad der egentlig foregår på en rustur«, siger næstformand Pernille Skipper der mener at studiechefens udtalelser ikke har hold i virkeligheden. Hun siger, at hvis Jakob Langes udlægninger af alkoholpolitikken skulle være den gængse fortolkning, ville stort set ingen ruskurser overholde reglerne.

Hun anerkender at der er ruskurser hvor der bliver drukket meget, men tror ikke at stramme regler løser nogen problemer.

»Vi tror ikke, at centrale regler og forbud fra KU er vejen frem«, siger hun. »Vi har tillid til at rusvejlederne selv kan tage initiativ til at løse de problemer, der måtte være.«

Balladen startede da Jakob Lange til P3 Nyhederne gav en offentlig påmindelse om alkoholpolitikken og sagde, at »hvis rusvejlederne ikke overholder reglerne om at der kun må drikkes på den sidste aften, så kan universitetet tilbageholde vejledernes løn og i værste fald kan de bortvise dem«.

Jakob Lange har senere præciseret at bortvisninger kun finder sted yderst sjældent og kun i ekstreme situationer hvor rusvejledere bevidst overtræder reglerne, men i Studenterrådet ses hans udtalelse stadig som problematisk. »Det var en fuldstændig uhensigtsmæssig udtalelse at komme med lige inden rusturene. Den skræmte flere rusvejledere fra vid og sans«, fortæller Pernille Skipper.

Medicinsk løsning

Alexander Silberbrandt, der er rusvejleder på Medicin, mener at rusvejlederne har været nervøse for at blive stillet personligt til ansvar, men tilføjer at Jakob Langes udsagn ikke har ændret på udformningen af ruskurset for de nye medicinstuderende.

Han fortæller at man de sidste fire år på Medicin har forsøgt at tilrettelægge ruskurser der ikke er båret af alkohol, og han mener at der i forvejen er god plads til afholdenhed. Således er det ikke tilladt at drikke alkohol før fire, og der bliver ikke serveret spiritus i baren.

»Evalueringen fra de nye studerende er udelukkende positiv«, siger han. »I år havde vi for eksempel flere muslimer med på rusturen som ikke drak, og de sagde alle sammen at de havde haft en fed tur.« Alligevel ærgrer Alexander sig over Jakob Langes udtalelser da han mener at de er unødvendige, og at mange udenforstående nu ser rusturen i et mere negativt lys.

Og måske er truslen om fratagelse af løn en dårlig strategi.

»Rusvejlederne på Medicin er i forvejen ulønnede,« oplyser Alexander Silberbrandt.

Seneste