Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Studenterrådet: Selvfølgelig skal vi kunne snakke om pensum

LGBT+ — Lad os alle sammen debattere, hvordan pensum skal se ud, og hvilken faglighed, vi studerende ønsker os. Det er den naturlige udvikling.

I Studenterrådet på Københavns Universitet er vi blevet kritiseret for at ville have LGBT+-kriterier med, når pensum sammensættes.

LÆS OGSÅ: Pensum: Faglighed skal være eneste kriterium, ikke etnicitet, seksualitet eller køn

Debatindlægget indeholder dog en stråmand. Det var langt fra hele formålet med den aktion, vi deltog i sammen med Uddannelsesalliancen ved Folketingets åbning. Lev og lad leve hedder bevægelsen, som Uddannelsesalliancen viste støtte til.

Det er en bevægelse mod hadet til LGBT+ personer i Danmark, og som er støttet bredt af landsdækkende organisationer blandt andet Sex og Samfund, Copenhagen Pride, LGBT+ Danmark, Amnesty International og Mino Danmark.

De har fremsat 30 forslag til, hvordan man kan kæmpe imod LGTB+-hadet i bogen Stop hadet nu, og alle 30 forslag ligger offentligt tilgængelig på organisationernes Facebook-sider. Ingen af disse forslag handler dog om universitetspensum. Faktisk omhandler ingen af dem universitetsuddannelser, da det indtil videre er rettet mod folkeskoler og ungdomsuddannelser.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Et pensum i udvikling

Og så til pensum og diversitet på pensum. Vi kan læse, at Konservative Studerende går ind for en naturlig diversitet og udvikling i pensum altid på baggrund af faglighed.

Faglighed er dog ikke nogen usynlig hånd, der objektivt bestemmer, hvilke tekster der passer til pensum. Det er en lang række valg truffet især af undervisere, som tager højde for de videnskabelige og samfundsmæssige faktorer, vedkommende finder relevante, og fagligheden er derfor i konstant udvikling.

Det skal vi kunne snakke om! Vi skal kunne snakke om, hvilken retning vores fag tager, og om pensum følger med udviklingen. Både udviklingen i samfundet generelt og også i forhold til udviklingen inden for ligestilling.

Ingen skal bremse den vigtige debat

Det er en debat, man tager mange steder. Psykologistuderende er meget aktive i deres holdning til, hvordan deres pensum udvikler sig.

LÆS OGSÅ: Psykologistuderende truer med blokade

Det mener vi i Studenterrådet er fremragende, og vi kan kun opfordre til, at man tager stilling bredt i alle studienævn på Københavns Universitet.

Desværre oplever vi, at den største hindring i denne debat og udvikling netop er, når man lukker ned for samtalen og dialogen. Det har vores lokale studienævnsmedlemmer oplevet netop fra Konservative Studerende. Et fagråd ønskede at afholde workshops og debatter om pensum på instituttet, men dette blev blokeret af Konservative Studerende grundet nervøsitet for ændringer i pensum.

Det fordrer ikke en naturlig udvikling! Så vores opfordring til alle er ikke at blokere for samtalen og debatten. Kritisk samtale og debat gør os kun klogere og sikrer, at Københavns Universitet bliver ved med at gå forrest som en højtstående vidensinstitution i Danmark.

Seneste