Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Studerende i job skal kunne tage kandidaten på deltid

Deltidsstudier — Uddannelsesminister Søren Pind vil indføre en fire-årig erhvervskandidat, der skal give studerende bedre mulighed for at kombinere studier og arbejde.

Regeringen vil tillade universiteterne at udbyde kandidatuddannelser på deltid til studerende, der arbejder i en virksomhed og gerne vil læse ved siden af.

Forslaget er første tiltag i en såkaldt ny frihedspakke på uddannelsesområdet, fremgår det af en pressemeddelelse.

»Studerende skal have mere frihed til at prøve arbejdsmarkedet af, inden de færdiguddanner sig. Erhvervskandidatuddannelser er til glæde for alle parter. Studerende kan på en helt ny måde erhverve sig kompetencer, som er anvendelige i deres arbejdsliv. Samtidig får virksomhederne adgang til splinterny viden og mere kvalificerede medarbejdere,« siger uddannelsesminister Søren Pind (V) ifølge pressemeddelelsen.

Ingen SU

I første omgang er det meningen, at 15 uddannelser som en forsøgsordning skal lancere en fireårig kandidat. Normalt tager en dansk kandidatuddannelse to år.

Det faglige indhold skal være det som en almindelig kandidat, men det skal ikke være muligt at få SU, da den studerende skal lønnes af sin arbejdsplads. Til gengæld vil der ikke være deltagerbetaling.

Kravet for at blive optaget vil være, at man arbejder i mere end 25 timer om ugen i et job, hvor man er ansat på baggrund af sin bachelorgrad.

Et almindeligt studiejob bliver altså ikke en smutvej til at kunne forlænge sit studium. Iværksættere med egne virksomheder får også mulighed for at søge ind.

Ros til Pind

Interesseorganisationerne står i kø for at rose forslaget fra Søren Pind:

»Vi er meget glade, og det er lige før, at vi bruger hashtagget ‘pjattet med Søren Pind’ på twitter,« siger Mette Fjord Sørensen, uddannelses- og forskningspolitisk chef hos Dansk Erhverv til Berlingske.

Også Dansk Industri, Danske Universiteter og Akademikerne bakker op i en fælles pressemeddelelse.

»Erhvervskandidaten har stået højt på vores ønskeliste længe, så vi har det brede smil fremme i Danske Universiteter. Erhvervskandidaten er en klog kobling mellem arbejdsmarked og uddannelse. Det her vil styrke både det private erhvervsliv og den studerendes muligheder for at få en god erhvervsrettet universitetsuddannelse,« udtaler Per Michael Johansen, næstformand for Danske Universiteter.

Danske Studerenes Fællesråd mener også, at det er en god ide at give de studerende større fleksibilitet, men formanden Sana Mahin Doost udtrykker også bekymring.

»Det er dog langt fra urealistisk, at der vil forekomme problemer, og det er derfor vigtigt, at parterne sørger for, at der værn, der kan sikre de studerendes vilkår, hvis for eksempel virksomheden går konkurs,« siger hun til Berlingske.

Forhandlinger på vej

Søren Pind vil nu invitere Folketingets partier til forhandlinger om en forsøgsordning, men regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, kalder på forhånd udspillet for en »fremragende idé«.

»Vi har efterlyst dette initiativ længe. Det er om bare om at komme i gang, og så skal vi selvfølgelig følge pilotprojektet tæt, så vi kan finde den endelige model for erhvervskandidaterne « siger uddannelses- og forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl til Berlingske.

Seneste