Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Trods kup: Håbet for et bredt samarbejde på Jura er lysegrønt

Univalg 2022 — Jeg var til stede under Konservative Jurister og Konservatives Studerendes kup af fagrådet på Jura. Siden har de ikke har overholdt vedtægterne.

Der blevet sagt og skrevet en del om fagrådet på Jura de sidste par dage, både i interne grupper og i Uniavisens kommentarspor på Facebook.

LÆS OGSÅ: Derfor stemmer jeg blankt til valget på Jura

Det her indlæg er selvfølgelig partisk. Jeg var mødt op til den generalforsamling i marts, hvor det hele udspillede sig, så selvfølgelig er jeg farvet. Jeg har dog prøvet at skrive så nuanceret som muligt. For der er mange nuancer i studenterpolitik.

At kuppe eller ikke kuppe

For lige at få manet argumentet om, at det var bare var en flok helt almindelige demokratisk sindede jurastuderende, der mødte op, i jorden: I dagene efter generalforsamlingen modtog både jeg og folk fra Studenterrådet beskeder fra ledende medlemmer af Konservative Jurister/Konservative Studerende (KJ/KS), hvor de selv uopfordret beskrev forløbet som et kup. Jeg har ikke lige fået slået ordet op i en ordbog, men det er under alle omstændigheder den betegnelse, de selv har brugt. Det har jeg selvfølgelig dokumenteret over for Uniavisen.

Vi kan ændre fantastisk meget som studerende

Studenterpolitik er for mig et rum, hvor man er helt vanvittigt privilegeret. Tænk, at man kan få lov til at præge sit studie på den måde! For mig bliver det (no bullshit) ikke vildere. Jeg er hamrende stolt af alle de ting, jeg har været med til at gennemføre eller sætte i søen både lokalt på Jura og centralt på KU som medlem af universitetsbestyrelsen.

Hvis en samling af studerende mener, fagrådet skal drives på en anden måde, er det helt legitimt.

Meget af det kunne ikke være sket uden et stærkt samarbejde med alle mulige forskellige organisationer, både dem, der stiller op til univalg, og alle andre seje frivillige foreninger, der heldigvis er mange af. Jeg har gennem årene har et virkelig godt samarbejde med flere fra Konservative Jurister, fordi vi jo tit som studerende mener det samme.

Selv når vi ikke har delt holdninger, har vi haft nogle fine diskussioner, der har gjort i hvert fald mig klogere, og som ikke har forhindret, at man kunne drikke øl og have det sjovt sammen. De var ikke mine modstandere i studienævnet. De gav konstruktiv kritik og spændende sparring. Så hvorfor er det, at vi ikke holder øjet på bolden og samarbejder om de ting, vi er enige om, og diskuterer de ting, vi er uenige om, i stedet for at gå og sabotere hinandens frivillige foreninger?

Det sidste er (for mig at se) spild af tid, og det gavner næppe de studerende.

Hvorfor har den nye bestyrelse ikke overholdt vedtægterne?

Fagrådet SKAL være åbent for alle. Det er en del af dna’et. Derfor har jeg heller ikke på noget tidspunkt tidligere kritiseret det, der skete på generalforsamlingen. For hvis en samling af studerende mener, fagrådet skal drives på en anden måde, er det helt legitimt.

Sagen er dog, at det jo ikke er blevet drevet på en anden måde. Der er opstillet en bestyrelse udelukkende bestående af medlemmer fra Konservative Jurister, som ikke har fulgt vedtægterne og indkaldt til eksempelvis månedsmøder, som jo ellers er der, man i fagrådet snakker politik og overvejer, hvordan man skal agere.

Selv om generalforsamlingen forløb på en (for mig) ubehagelig måde, tænkte jeg egentlig, at det sagtens kunne blive helt fint. De studerende er jo på tværs af lister heldigvis tit enige om mange ting. Jeg var gerne gået konstruktivt ind i det arbejde, men der har jo vitterligt ikke været noget arbejde at gå konstruktivt ind i, og der er ikke blevet svaret på en eneste af de henvendelser, der har været. Det er svært at se, hvordan det skal kunne beskrives som om, man forsøger at sætte en ny retning for fagrådet.

Et håb om samarbejde

Tilliden har måske fået et par ridser i lakken, men jeg samarbejder fortsat gerne med alle (uanset ideologisk ståsted), der også gerne vil gøre Jura til et sjovere sted at være, og jeg ved heldigvis af erfaring, at der er masser af drivkraft i alle de seje frivillige foreninger på Jura – også Konservative Jurister og Frit Forum.

Seneste