Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Udenlandske studerende laver penge til Danmark, selv om de skylder SU

Penge — Internationale studerende giver overskud for Danmark, siger Danske Universiteter på baggrund af ny analyse. Det gælder, selv om udlændinge, der har fået SU, koster staten over 400 millioner kroner i form af misligeholdt gæld.

Efter at have fået regnet på det økonomiske bidrag fra omkring 5.000 udlændinge med en dansk universitetseksamen konkluderer Danske Universiteter, at tilrejsende studerende er en god forretning for Danmark.

I tiden under studiet og otte år frem bidrager den gennemsnitlige internationale dimittend med 779.000 kroner til samfundsøkonomien, fremgår det af analyserapporten, som er skrevet af firmaet Damvad Analytics.

Der er forskel på, hvor meget studerende fra forskellige fag er værd for Danmark. Mens udlændinge med en dansk eksamen i teknik/naturvidenskab og sundhedsvidenskab i snit bidrager med knap en million kroner, giver en samfundsvidenskabeligt uddannet cirka 600.000 kroner over otte år, mens en humaniora-uddannet bidrager med 450.000 kroner.

Det afspejler også, at lønniveauet ofte er højere for naturvidenskabeligt uddannede end for humanister.

I opgørelsen af de udenlandske dimittenders betydning for økonomien er medregnet, at Danmark har udgifter til dem, herunder udgiften til deres uddannelse og SU.

Misligeholdt SU-gæld for 426 millioner

En dom fra EU-domstolen fra 2013 betyder, at EU-borgere, der rejser til Danmark og er i beskæftigelse, har ret til SU. Det har medvirket til at mere end tidoble antallet af udenlandske studerende på SU i Danmark fra 2013 til 2017 og gjort udenlandske studerende til et politisk diskussionsemne.

Det har vist sig, at en del EU-borgere, der har taget SU-lån i Danmark, ikke har afdraget deres gæld, og at myndighederne har svært ved at få pengene hentet hjem.

I et svar til Folketinget fra 2. november 2017 oplyser uddannelsesminister Søren Pind (V), at udenlandske studerende i 2016 skyldte lidt over to milliarder kroner til staten, hvilket tæt på en fordobling siden 2012. Heraf er 426 millioner kroner misligeholdt gæld.

DF vil begrænse studerendes adgang til Danmark med krav

Dansk Folkeparti vil ifølge partiets uddannelses- og forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl gerne have ændret reglerne, så de svarer til tilstanden før EU-dommen, der gav flere ret til dansk SU. Også selv om udenlandske studerende kan være en god forretning.

»Der er givet områder, hvor vi har mangel på kvalificeret arbejdskraft, og der kan det godt give mening med udenlandske studerende, men det ændrer ikke ved, at vi gerne selv vil vælge, hvem vi vil have ind at studere, og det løser heller ikke problemet med folk, der ikke betaler deres gæld tilbage,« siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

I forbindelse med Finanslovsforhandlingerne har Dansk Folkeparti ønsket et optjeningsprincip, så studerende kun kan få SU, hvis de har opholdt sig i Danmark i syv ud af de sidste otte år.

De forhandlinger er ikke afsluttede, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

»Et andet tiltag kunne være, at man som udenlandsk studerende skal tage og bestå et kursus i dansk,« siger han. »Det vil også hjælpe til at sikre, at dem, der kommer, vil have større mulighed for at få et job efterfølgende.«

 

Seneste