Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
SU — Dansk Folkeparti vil indføre et optjeningsprincip for en lang række offentlige velfærdsydelser, herunder SU. Regeringen vil også skære, men sandsynligvis først efter næste valg.
Danske unge, der planlægger at rejse, arbejde eller studere i udlandet, skal i fremtiden måske passe på ikke at opholde sig for længe uden for landets grænser.
Ellers risikerer de at miste retten til at få SU.
Dansk Folkeparti (DF) foreslår således i forbindelse med de igangværende forhandlingerne om finansloven for 2018 at indføre et optjeningsprincip. så man kun har ret til at modtage SU, hvis man har opholdt sig i Danmark i syv af de seneste otte år.
DF’s finansordfører René Christensen udtaler til DR, at han er bekymret for, at danske statsborgere – herunder familier med børn – bosat i udlandet kan blive ramt, men han forklarer, at det på grund af EU-reglerne ikke er muligt at skelne mellem danskere og folk fra andre EU-lande, når man indfører optjeningsprincipper.
»Alternativet er, at vi skal gå ind og skære i SU’en for alle – altså både danskere i og udenfor Danmark. Det vil betyde, at deres børn skal have mindre i SU, og vi vil simpelthen ikke skære i ydelserne,« siger René Christensen til DR.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har også udtrykt ønske om at begrænse udlændinges SU:
»Løkke vil forhindre situationer, hvor unge udlændinge kommer til Danmark, får en gratis uddannelse, modtager SU og forlader Danmark straks efter endt uddannelse,« skriver avisen.dk.
Forslaget fra DF kan altså meget vel blive en realitet.
Djøfs forkvinde Lisa Herold Ferbing advarer Folketinget mod at indføre optjeningssystemet, fordi det særligt vil ramme børn af danskere, der arbejder i udlandet.
»De har ikke besluttet, at deres forældre skal ud og arbejde i en stor international virksomhed … Mange af de børn er jo unge mennesker, når de kommer tilbage og skal ind på en uddannelse. Så skal de lige pludselig ikke behandles som deres danske kammerater. Alene fordi deres forældre har valgt at have et arbejde i udlandet. Det, synes jeg, er ganske urimeligt, siger Djøf-formand Lisa Herold Ferbing til DR.
Organisationen Danish Students Abroad frygter, at det vil betyde, at danske unge bosat i udlandet vil fravælge at vende hjem for at studere.
Efter finanslovsforslaget for 2018 blev fremlagt, tweetede Alternativets ordfører for uddannelse Carolina Magdalene Maier sin bekymring over, at såkaldte »justeringer af overførselsområdet« kan dække over, at regeringen allerede har et hul i Finansloven for 2018, som en skæring i SU’en vil skulle dække:
.@regeringDK vil indkræve 5 mia fra overførselsområdet. Ska de studerende mon betale gildet? Kan @sorenpind gøre os klogere? #dkpol #uddpol pic.twitter.com/VthaBtK1Ba
— Carolina Magdalene Maier (@carolinamaier) September 3, 2017
Carolina Magdalene Maier har også i en formel forespørgsel bedt uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) om at »redegøre for, hvorvidt der i denne post er planlagt besparelser på SU’en.« Han har ikke svaret endnu.
Flere økonomer har også fundet hul i regeringens regnskab og mener, at der vil mangle penge i den forventede finansiering, der skal komme fra overførselsområdet. En del af de 5,25 milliarder forventes at blive indtjent i kraft af, at der kommer færre flygtninge til Danmark – men ifølge flere økonomer vil det kun indbringe omkring 3 ud af de 5 milliarder og forklarer altså ikke hele regnestykket.
Venstres ordfører for uddannelse Jakob Engel-Schmidt (V) afviste blankt, at der skjuler sig en SU-stramning i Finansloven for 2018, da Uniavisen talte med ham: »Det har intet med SU at gøre,« siger han.
Som en del af 2025-planen fremlagde regeringen i august 2016 udspillet ‘Et mere robust SU-system‘ og foreslog, at SU’en skal skæres med omkring 1.200 kroner om måneden før skat dvs. cirka 800 kroner efter skat.
Til gengæld skal de studerende så få mulighed for at tage højere SU-lån og kunne arbejde mere ved siden af studiet uden at blive trukket i SU.
Den omdebatterede SU-reform fra sidste år var ellers skudt til hjørne for en stund, men nu ser det ud til, at den vil se dagens lys næste år – måske i en ny form. Det sagde Statsminister Lars Løkke Rasmussen til en debat på Esbjerg Gymnasium:
»Vi kommer med et udspil, og det bliver formentlig engang næste år. Det er ikke med henblik på at fjerne SU’en, det er heller ikke med henblik på, at de skal bruges til topskattelettelser.«
Carolina Magdalene Maier (Å) siger til Uniavisen, at der på det seneste »har været en snak i krogene på Christiansborg om, at regeringens nye udspil kan blive en model, hvor SU’en udelukkende er lånebaseret for kandidatstuderende.«
Hun siger dog også, at det kun er på spekulationsniveau lige nu, og at vi må afvente et konkret udspil fra regeringen.
Hvis regeringens nye udspil ikke bakkes op af resten af SU-forligskredsen fra 2013 (hele blå blok + S, R og SF), vil SU-reformen sandsynligvis først kunne træde i kraft efter næste valg, som efter alt at dømme først bliver i 2019.