Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Udflytningsaftalen er faldet på plads

Udflytning — Regeringen og en række partier er klar med den endelige plan for udflytning af uddannelsespladser.

Tirsdag morgen præsenterede et flertal bestående af regeringen, Venstre, SF, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne den endelige plan for at flytte en lang række videregående uddannelser ud i landet frem mod 2030.

Københavns Universitet vil samlet set skære cirka seks procent i optaget sammenlignet med studenteroptaget i 2019 ifølge en pressemeddelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, hvor aftalepartierne også bemærker, at KU ikke lægger op til at lukke ‘enkeltstående uddannelseudbud’.

Aftalepartierne har siden januar 2022 forhandlet med udgangspunkt i de indspil, som uddannelsesinstitutionerne har sendt til uddannelses- og forskningsministeren. I juni 2021 blev alle uddannelsesinstitutioner bedt om at udarbejde konkrete bud på, hvilke studiepladser de ville udflytte og hvilke, de ville nedlægge (eller ‘nedskalere’ som det hedder i ministerielt lingo).

Opdraget til uddannelserne var, at de skulle tage højde for en række politiske hensyn om arbejdsmarkedsefterspørgsel, beskæftigelse, små fag og sprogfag og stærke forskningsmiljøer.

Resultatet bliver, at 41 uddannelsesinitiativer i hele landet får i alt 805 mio. kr. i ekstraordinære etableringsmidler.

Flere partier trak sig undervejs

I februar i år trak Enhedslisten og Alternativet sig fra aftalen, som partierne ellers var med til at indgå i juni 2021, fordi de syntes, at der fulgte for få penge med planen.

»Vi vil ikke være med til at lave discountuddannelser og lukke en masse uddannelsespladser,« sagde Victoria Velásquez til Uniavisen.

I januar 2022 indsendte universiteterne deres egne ønsker og forslag til planen. I sit indspil ønskede Københavns Universitet at slippe for en tredjedel af reduktionskravet for at værne om fx sprogfag og it-uddannelser.

Uniavisen talte med uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen om Københavns Universitets ønsker. Han sagde dengang, at han gerne fra rektoratet i København havde set endnu flere ideer til udflytning.

LÆS OGSÅ: Minister: »Jeg havde gerne set flere ideer til udflytning«

Artiklen opdateres med aftalens konsekvenser for Københavns Universitet.

Seneste