Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Undskyld til de nye studerende

Boliger — Københavns Kommunes 'tag-over-hovedet'-garanti virker ikke, beklager de radikales studiebysordfører i denne undskyldning til nye studerende i København, som kæmper for at finde bolig.

Københavns Kommune skylder de nye studerende en undskyldning. Vi havde lovet jer tag-over-hovedet-garanti, men har ikke leveret. Der var lovet, at der stod midlertidige studieboliger klar, når I tager hul på jeres nye liv som studerende. Jeg kan selv huske, hvor stressende studiestarten var, da jeg ikke vidste, hvor jeg skulle bo. Bekymrende tanker om det hele nok skulle gå, eller om jeg skulle gå glip af det sociale samvær på grund af pendlerturen til og fra studiet. Derfor er de midlertidige studieboliger helt afgørende for studerendes tryghed i studiestarten.

Alligevel står de ikke klar til de nye studerende, og I har krav på en forklaring.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Årsagen er, at krigen i Ukraine har gjort det nødvendigt at bruge alle kræfter på at indkvartere ukrainske flygtninge. Derfor er der ikke flere midlertidige boligløsninger tilbage. Alle muligheder er afsøgt – alt fra hoteller, vandrehjem og indendørscamping, hvor man opstiller telte inde i haller. Dog uden held, da man ikke kan sikre ordentlige forhold ved indendørscamping. Det er også afsøgt at etablere pavilloner, men på grund af krigen i Ukraine er forsyninger af pavilloner og midlertidige boliger meget presset.

Seks timer på transport til studie

Som politiker er der ikke noget værre end at se, at det man har kæmpet for ikke kan blive til virkelighed. Især ikke når konsekvenserne for de nye studerende er så store. Som Frederik der er nødsaget til at flyve fra Bornholm til København for at møde på studiet. Det er på ingen måde noget, vi kan byde nye studerende i København. Det er svært at blive en del af det sociale på studiet, hvis man skal bruge seks timer om dagen på transport. Dertil kommer de omkostninger som transporten har for en på SU.

Det gør det tydeligt, at kampen for midlertidige studieboliger er vigtig, så de nye studerende kan begynde på studiet med ro i maven. I Radikale Venstre kæmper vi for, at vi igen kan have midlertidige studieboliger i 2023. Samtidig er det lange seje træk vigtigt. For på sigt skal de midlertidige boliger blive unødvendige. Vi skal bygge billige studieboliger både almene og private. Lige nu er problemet, at vi ikke kan stille krav om studieaktivitet i private studieboliger. Der får entreprenørerne alle fordelene af at bygge studieboliger, men vi kan ikke se, om det er studerende, der får gavn af dem.

Christiansborg har lovet os, at vi kan få lov til at stille krav til, at det er studerende, der bor i studieboliger. Nu skal vi holde dem op på det. Derudover skal vi afskaffe kravet om, at der skal bygges parkering, når man bygger studieboliger. Det giver ingen mening. Endeligt skal vi tænke kreativt, vi mangler byggegrunde, så lad os da bygge containerstudieboliger på vand. Det udleder meget mindre CO2 end konventionelt byggeri.

I Radikale Venstre kæmper vi videre for, at tag-over-hovedet-garantien bliver genoplivet, men også det lange seje stræk, hvor vi sørger for, at mange flere kan få en studiebolig, der er til at betale på en SU.

Seneste