Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Uniavisen har for få kvindelige debattører. Men det er sandsynligvis ikke vores eneste problem

Leder — Uniavisen har i årevis dækket ligestilling og mangfoldighed hos andre. Men vi har også selv problemer, skriver chefredaktør Vicki Therkildsen i denne leder.

I januar satte jeg mig for at finde ud af, hvem vores facebookbrugere og -kommentatorer er. Særligt ville jeg gerne vide, om de har tilknytning til KU. Og så ville jeg vide, hvilket køn de umiddelbart har.

Undersøgelsen var opmuntrende! Det viste sig, at lidt under halvdelen af alle kommentarer på Uniavisens Facebook i 2021, umiddelbart kom fra kvinder.

Men er overskriften så ikke misvisende? Desværre ikke. Det forholder sig nemlig sådan, at der blandt alle dem, der ’synes godt om’ Uniavisen, er dobbelt så mange kvinder som mænd.

Uden at være matematiker vil jeg konkludere, at vi nu er nede på en andel, der kun hedder 33 procent kvinder i kommentarsporet.

Og så er vi ude i det, som jeg vil kalde et problem. Og det er ikke det eneste problem, vi har.

Diversitet er godt for os alle

Forleden fik jeg en mail, der gjorde ondt. Den kom fra en person, der er TAP (teknisk administrativ ansat) på Københavns Universitet. Vedkommende skrev, at hen havde læst vores nyeste magasin igennem fra start til slut uden at finde en eneste TAP repræsenteret i spalterne. Det er ikke godt nok. Det er naturligvis vigtigt, at både studerende, det videnskabelige personale og det teknisk administrative personale føler sig repræsenteret i Uniavisen. Det er også diversitet.

Jeg er feminist. Det er jeg, fordi der findes strukturer i vores samfund, som gør det lettere at være menneske, hvis man har et særligt køn, hudfarve, seksualitet eller alder. Det er ikke fair. Det giver også en kedelig og udemokratisk debat. Strukturer er imidlertid til at ændre.

Som led i den ændring vil vi i den kommende uge sætte fokus på en række KU-folk, der arbejder for ligestilling og mangfoldighed på hver deres måde. Til fælles inspiration og viden.

Du er velkommen

Måske vi er så heldige, at det kommer til at inspirere netop dig til at engagere dig yderligere i debatten. Og hvis du gerne vil klædes lidt på, inden du kaster dig ud i det, så kom til vores debatkursus.

Indtil da vil jeg opfordre jer alle til at blive ved med at skrive til os. Med ris. Med ros. Med de gode eksempler.

Kort sagt: Gør os klogere. I behøver ikke have løsningerne. Dem kan vi måske finde i fællesskab. I må også gerne skrive jeres forbehold eller problemer med debatten ned. Jeg er åben for alle input. Det er ikke jeres ansvar som læsere at løse problemerne, det er mit som publicist. Men jeg vil meget gerne høre jeres input, som jeg vil tage med mig videre.

Vi kommer ingen vegne uden strategi. Det ved de i erhvervslivet. Og det har de også indset på flere af KU’s institutter, hvor de bevidst arbejder med ligestillings- og mangfoldighedsstrategier.

Som chefredaktør på Uniavisen kommer jeg til at tage det på mig at skabe de bedste mulige rammer for debatten. Som forhåbentlig giver flere af jer lyst til at være en del af den diversitet af stemmer, der udgør Uniavisen.

Så vi i fremtiden bliver mere mangfoldige.

Seneste