Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Velkommen til de hårdeste og sjoveste år af dit liv. Velkommen til Københavns Universitet

Rektors klumme — På Københavns Universitet vil du blive undervist, udfordret og underholdt. Du vil lære ting, som kan udfordre både din og andres verdensforståelse, du vil opleve at være uenig med dine undervisere og dine medstuderende, og du vil erfare at man kan være enige om at være uenige.

»En ekspert er en person, som har begået alle de fejl, som det er muligt at begå inden for et begrænset område,« sagde Niels Bohr.

På universitetet findes mange af de eksperter, som Bohr taler om. Fælles for dem er, at de alle har været studerende og i deres tid på universitetet har de forhåbentlig begået en masse fejl, som har gjort dem klogere.

Tag ved lære af Bohr, og husk at det at begå fejl er en del af læringen, også på universitetet.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Her på universitetet vil du blive undervist, udfordret og underholdt. Du vil opleve at lære ting, som kan udfordre både din og andres verdensforståelse, du vil opleve at være uenig med dine undervisere og dine medstuderende, og du vil erfare at man kan være enige om at være uenige.

I år er 100-året for Niels Bohrs modtagelse af Nobelprisen i fysik, som han fik for sin atommodel. Modellen forklarer atomernes kvantenatur og beskriver, hvordan lys udstråles og absorberes af atomer ved bestemte bølgelængder. Bohr fik herved epokegørende betydning for forskningen. Vi forventer ikke nobelpriser af jer (alle), men vi håber, at I kan finde inspiration i Bohrs liv og virke. Både hans bidrag til forskningen og engagement i samfundet.

Efter deltagelse i Manhattanprojektet, der udviklede den første atombombe, blev Bohr bekymret over atomvåbens mulighed for fuldstændig ødelæggelse. Han involverede sig i stigende grad i politik og diplomati. For at fremme fredelig brug af atomkraft sendte han et offentligt brev til FN med forslag om åben udveksling af atomar viden i forsøg på mægling mellem øst og vest.

Lær, begå fejl, og hav det sjovt

Også i dag skaber universitetet viden, som kan bruges på flere måder. Universitetet er en del af et globalt videnfællesskab, som både tilvejebringer klarhed i grundlæggende spørgsmål og løsninger på store samfundsudfordringer.  Universitetet hjælper os til at forstå krigen i Ukraine og bidrager med løsninger på klimakrisen og corona. Og universitetet støber fundamentet til at se verden på nye måder, fra kvantecomputere til kultur.

Som studerende på KU er I en del af det fællesskab. I skal udfordre eksisterende normer og forståelser, I skal blive dem, der stiller de nye spørgsmål, og I vil blive udfordret af både undervisere og samfund.

I starter nu på nogle af de skelsættende år i jeres liv. Derfor skal I passe på hinanden. I skal bruge universitetet til både læring og fornøjelse. Fredagsbaren, strikkeklubben og forelæsninger giver alle vigtige input. Og alle kan føre jer steder hen, I ikke havde forventet.

Men husk, hvad Bohr sagde. Så lær, begå fejl og hav det sjovt samtidigt.

Velkommen til Københavns Universitet!

Seneste