Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Verdensmester og farmacistuderende

Disciplin — Københavns Universitet har en kvindelig verdensmester i taekwondo. Eva Sandersen læser farmaci og balancerer den krævende sport med sit fuldtidsstudie.

Eva Sandersen har en passion: Hun brænder for at være atlet, og i foråret blev hun, ved et stævne i Korea, verdensmester i taekwondo.

Hun læser også til farmaceut ved Københavns Universitet, og begge dele er meget tidskrævende, så hvordan klarer hun at prioritere imellem sport og uddannelse?

»Jeg kan godt lide at presse mig selv, og jeg træner intensivt og er meget disciplineret,« siger 21-årige Eva Sandersen.

Taekwondoen løber dog med det meste af hendes opmærksomhed, så hvordan motiverer hun sig selv til samtidig at være en målrettet universitetsstuderende?

»Jeg har altid godt kunnet lide de naturvidenskabelige fag, og på den måde passer Farmaci godt til mig. Desuden anerkender jeg, at der ligger en prestige i at have en uddannelse. Alligevel føler jeg, at min taekwondo er vigtigere end mit studie,« siger Eva Sandersen.

Den værst tænkelige ting, der kan ske for Evas Sandersen er, hvis hun ikke kan træne. Den situation opstod i februar 2020, da hun i forbindelse med en træningsrunde sprængte akillessenen i den ene hæl.

»Jeg kunne ikke dyrke taekwondo i et halvt år, og det var sindssygt hårdt, når jeg går så meget op i min sport. Min uddannelse kommer bare i anden række – og den bliver heller ikke på samme måde direkte påvirket af en skade i kroppen,« siger Eva Sandersen.

Får selvsikkerhed af taekwondoen

Det er også taekwondoen, der har gjort hende i stand til at arbejde med sin egen personlighed:

»Jeg har bygget mit hele liv op omkring taekwondo, og det har udviklet mig til at blive den person, som jeg er i dag. Også på den måde betyder min sport meget for mig,« siger Eva Sandersen.

Allerede som niårig begyndte Eva Sandersen at gå til taekwondo, og sporten har derfor af naturlige årsager haft en større indvirkning på hendes liv over de sidste 12 år end farmacistudiet, som hun først begyndte på sidste år.

Eva Sandersen under VM i taekwondo i Goyang i Korea den 29. april 2022.
billede: Henrik Ladegaard Pedersen
Den vandt Eva Sandersen, og derfor kan hun i dag kalde sig verdens bedste, kvindelige taekwondokæmper.
billede: Henrik Ladegaard Pedersen

Som barn havde hun af en eller anden grund ikke lyst til at tale med andre mennesker, men også på det punkt har taekwondo gjort noget godt for hende, så hun er blevet social og engageret i andre mennesker.

»Som lille var jeg meget usikker og genert, og jeg troede, jeg var uintelligent og aldrig kunne blive dygtig til noget som helst,« siger Eva Sandersen.

Tager ikke på café efter forelæsningerne

Hun ser sine studiekammerater, når de sammen skal til at forberede sig til eksamen. Selvfølgelig ser hun dem også til forelæsningerne, men hun har ikke tid til at tage på café med dem efter undervisningen.

Taekwondo uden at slå på nogen

Den gren af taekwondo, Eva Sandersen dyrker, hedder poomsae – der betyder teknik eller form, fordi dommerne vurderer hende efter udførsel og udstråling.

Hendes taekwondo går altså ikke ud på at vinde fysisk over en modstander. Derfor viser billederne fra hendes træning og stævner heller ikke Eva Sandersen sammen med andre taekwondokæmpere.

Sådan var det også, da hun gik i skole, og det har aldrig været et problem for Eva Sandersen, for hendes studiekammerater forstår hendes valg.

»Jeg får så meget feedback fra min træner og mine holdkammerater i taekwondo, og jeg får mange nye, internationale venner via de stævner, jeg deltager i rundt om i verden, så jeg har et godt socialt liv,« siger Eva Sandersen.

Hun får som regel først fri, når hun kommer hjem ved 22-tiden, fordi hendes hverdag er så travl. Hun har en kæreste, der også dyrker taekwondo og har lige så travlt, og det er både heldigt og nødvendigt, hvis hun skal have en kæreste:

»Jeg vil ikke opgive min træning for en kærestes skyld, så det er godt, at han også går meget op i at dyrke taekwondo,« siger Eva Sandersen.

Farmaci og sport kan måske gå sammen

Eva Sandersen tror dog på, at hun kan forene farmaciuddannelsen med sin sport en gang i fremtiden.

»Jeg kan bruge det til at arbejde med sport og atletik. Det kunne for eksempel være med at finde ud af noget mere om doping, eller det kunne være med at behandle astma hos atleter,« siger Eva Sandersen.

billede: Anders Fjeldberg
Billederne her er taget en aften, hvor Eva Sandersen både har været til eksamen og trænet taekwondo.
billede: Anders Fjeldberg

Der er ikke rigtig noget, der kan afholde hende fra at træne. Hun har blandt andet astma og har haft det, siden hun var 11, men ligesom med den sprængte akillessene – og en hel masse andre udfordringer på hendes taekwondo-vej – har det ikke kunnet stoppe hende.

Den måde, hun behandler sig selv på, ændrede sig dog efter den sprængte akillessene for halvandet år siden:

»Før den hændelse sagde jeg ingenting, hvis noget smertede. Min akillessene gjorde for eksempel ondt i et halvt år, inden den sprang, men jeg sagde ikke noget om det til min træner. Og da jeg som 11-årig fik astma, bed jeg det bare i mig. Det var først, da mine forældre opdagede, jeg ikke kunne trække vejret, at der blev gjort noget ved det. I dag prøver jeg at sige det, hvis noget gør ondt,« siger Eva Sandersen.

Vil gerne være en behagelig verdensmester

Eva Sandersen ved, hvad hun vil:

»Jeg vil være eliteatlet og vinde en masse mesterskaber. Derudover vil jeg måske undervise i taekwondo, men lige nu ønsker jeg kun at være atlet og gider ikke tænke mere over at undervise,« siger Eva Sandersen.

Hun håber også at få nogle sponsorater, for i dag får hun næsten ingen sponsorpenge – hverken til flybilletter eller til andre formål.

En ting er dog vigtigere for hende end sponsorater:

»Jeg vil gerne være sådan en verdensmester i taekwondo, som andre mennesker synes er behagelig at være sammen med. Jeg ønsker, folk skal se op til mig for mit hårde arbejde og min moral – og ikke bare fordi jeg er rent teknisk er dygtig til taekwondo,« siger Eva Sandersen.

Seneste