Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

VIDEO: Ukrainske forskere talte til fysikkens spidser: »Ruslands angreb er også et angreb på videnskaben«

To ukrainske ph.d.-studerende opfordrede forskere over hele verden til at stå sammen med det ukrainske folk under fejringen af Niels Bohr Institutets fødselsdag i marts. Se deres tale her.

Fysikkens verden må stå sammen for at støtte Ukraine under Ruslands besættelse. Det var budskabet, da to ukrainske forskere gik på talerstolen under fejringen af Niels Bohr Institutets fødselsdag i starten af marts.

Få dage inden havde russiske tropper invaderet Ukraine, og to ukrainske ph.d.-studerende benyttede lejligheden til at tale til deres fagfæller med et budskab om, at videnskab kan skabe fred.

»Vi er et fællesskab uden grænser, og det er i vores magt at stoppe krigen og redde vores kolleger i Ukraine og Rusland,« siger Mykhailo Flaks i talen og Tetiana Kozynets, der er ph.d.-studerende på Niels Bohr Institutet, supplerer:

»Vi vil gerne understrege, at blandt andre forfærdelige ting er det russiske angreb på Ukraine også et angreb på videnskaben,« siger hun.

Du kan se hele Tetiana Kozynets og Mykhailo Flaks’ tale nederst i artiklen.

LÆS OGSÅ: CNBC, Time Magazine og France24: Pludselig ville alle høre om Yevgeniy Golovchenkos forskning

I talen opfordrede de to forskere deres internationale fysikerkolleger til at gøre noget for at kæmpe imod den russiske invasion af Ukraine.

»Vi bliver nødt til at øge bevidstheden om, hvad der sker. Vi må underskrive åbne breve, og henvende os i samlet front til vores regeringer. Og vi må suspendere, ikke ophøre, udgivelsen af videnskabelige artikler fra russiske statsinstitutioner,« lyder det fra Tetiana Kozynets.

Seneste