Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Navne

Yngre professor får 100.000 kroner for fremragende grundvidenskabelig præstation

Navne — Gemma Solomon fra Kemisk Institut hædres med Videnskabernes Selskabs sølvmedalje for sit arbejde med kvanteinteferens, der måske kan hjælpe i den grønne omstilling.

Hvem er hun?

Gemma Solomon er født i 1980 i Australien. I dag sidder hun på den modsatte side af kloden som professor på Kemisk Institut ved Københavns Universitet og skaber nybrud i grundforskningen i teoretisk kemi/nano-science.

Hun har – sammen med sit forskerteam – opnået nogle spændende resultater ved at anvende såkaldt destruktiv kvanteinferens, hvor man ’slukker’ for strømmen ved hjælp af enkelte molekyler.

I sin forskning simulerer hun blandt andet hårdt arbejdende molekyler (eller sagt på en sjovere måde: hun arbejder med molekyler under stress).

Hvorfor læser jeg om hende nu?

Gemma Solomons forskning kan muligvis hjælpe i den grønne omstilling af samfundet ved at finde frem til de molekyler, som kan lede strøm uden at skabe varme og måske endda nedkøle et system ved hjælp af kemien.

For det arbejde modtager hun Videnskabernes Selskabs sølvmedalje torsdag 24. oktober.

Prisen er på 100.000 kroner, og hun får pengene for sin klare linje i forskningen, der har leveret et meget væsentligt teoretisk bidrag til forståelsen af betydningen af kvanteinterferens.

Hvor er det nu lige, jeg kender hende fra?

Solomons forskningskarriere startede med et ben i både naturvidenskab og jura på universitetet i Sydney i Australien, hvor hun begyndte som studerende i 1998, men efterhånden fandt hun ud af, at hun havde det sjovest med naturvidenskaben, så i 2006 blev hun Doctor, Philosphy fra Department of Chemistry ved The University of Sydney.

Du kender hende nok først fra tiden efter 2010, hvor hun kom til Københavns Universitet som lektor.

Otte år senere blev hun professor ved Kemisk Institut.

Skal jeg gøre noget

Prisen overrækkes til Gemma Solomon ved en lukket begivenhed hos Videnskabernes Selskab den 24. oktober, så medmindre du er særligt inviteret, kommer du ikke ind.

Men du kan se Gemma Solomons imponerende cv her.

Fra 2013 ligger der også en artikel om Gemma Solomon, da hun modtog penge som Saupere Aude forskningsleder fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Sølvmedaljen gives i øvrigt hvert år til en yngre, dansk forsker for en fremragende grundvidenskabelig præstation, og prisen uddeles skiftevis til en humanistisk og en naturvidenskabelig forsker.

Seneste