Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Bliv høj ... på billig finkultur

KULTURGUIDE - Man kan let tro, at det vil koste en bondegård at se ballet, et teaterstykke eller en opera. Men nej! Denne guide viser, kan det lade sig gøre for blot en halv bondegård. Og nogle gange er det helt gratis.

Vi tager det alle for givet, men nutiden er fremtiden og i dag kan man kultivere sig, selv om man er en fattigrøv. Men hvordan? Læs Uniavisens guide til billige(-ish) kulturelle oplevelser i København.

Royal treatment (hvis du er ung)

Det Kongelige Teater er det åbenlyse sted at starte, skulle man ønske sig noget højkultur i København. Selv om begreberne høj- og lav-kultur er gammeldags, føles førstnævnte som en helt rigtig betegnelse, når et besøg på toiletterne eller garderoben i sig selv føles som en højtidlig oplevelse.

Udover at være en bygning af samme navn, er Det Kongelige Teater i virkeligheden alle mulige kongelige ting: Den Kongelige Opera, Skuespilhuset*, Det Kongelige Kapel og Den Kongelige Ballet. Og de tilbyder hele molevitten for billige penge, hvis man er så heldig at være under 25 år gammel – 40 procents rabat, yes! Og yderligere 10 procent, hvis man vælger at blive medlem.

En anden billig mulighed er et initiativ, der hedder ‘Ung i Operaen’, hvor forestillingerne koster 150 kr. for folk under 30. Her serveres der lækker mad og drinks til en fornuftig pris. Den næste er La Bohème d. 1. november.

Fra Göteborgsoperans opsætning af La Bohème

De har også en ordning for studerende, der hedder KGLstudie, hvor de sender forskellige tilbud til en på mail. Men det er aller billigst at være under 25.

Det Kongelige Teater:
August Bournonvilles Passage 2-8

Copenhagen Opera House:
Ekvipagemestervej 10

Det Kongelige Kapel:
Refshalevej 173A

Skuespillhuset:
Sankt Annæ Pl. 36

Tip: Tjek La Bohème d. 1. november i Operaen for 150,- og sænk evt. resten af SU’en med lækker mad i samme omgang.

Orkestre til halv pris

Koncerthuset er kendt for sin arkitektur og akustik, og dets forskellige rum og scener bruges til forskellige arrangementer. Hvis du tager til en af Symfoniorkestrets koncerter, der kører fra torsdag til lørdag, har du også mulighed for at tage del i Mød musikken – en 25-minutters guide til aftenens program og introduktion til en af de medvirkende – enten musikere, solister, komponist eller dirigent.

I Koncerthuset får man halv pris på de fleste arrangementer, hvis man er under 30. Dette tilbud kan ikke kombineres med andre rabatter, men de tilbyder også en god medlemspris, hvis man ønsker at gentage den type koncertoplevelser. Du kan læse mere om det hele her.

DR Koncerthuset:
Ørestads Boulevard 13

Tip: Sæt kryds i kalenderen d. 26. november kl. 15:00, når DR SymfoniOrkestret sammen med DR BørneKoret skyder juletiden i gang.

Spis og lær at tegne som Rodin

Statens Museum for Kunst (SMK) er et fedt sted. Vidste du, f.eks., at de har en læsesal, hvor alle kan hænge ud midt i Danmarks største samling af over 240,000 gamle tegninger, helt fra det 15. århundrede og frem?

SMK lægger også hus til et hav af smukke udstillinger og, som ofte er tilfældet, er det smart at være under 30, hvis du gerne vil se dem for billige penge. For 145 kr. kan du få adgang til museet i et helt år, plus 10 procents rabat i caféen. Ellers koster det 85 kr. per besøg. Er du voksen (altså over 30 – det er den officielle voksengrænse), kan du købe en enkelt billet for 110 kr. eller et årskort for 245 kr.

SMK er også en del af Park Museerne, sammen med bl.a. Cinemateket, Rosenborg Slot og holder SMK art talks og workshops, hvor der dykkes ned i Auguste Rodins eksperimenterende univers. Og så serveres der franske specialiteter i caféen.

‘All access pass’ til nationale klenodier

Nationalmuseet er i virkeligheden en masse museer i ét, der tilbyder udstillinger om alt fra vikingerne til japanske cosplay. Forvirrende nok hedder ét af museerne, der er en del af Nationalmuseet, bare Nationalmuseet og resten hedder alle mulige andre ting, selvom de er en del af samme. Du kan se en oversigt her.

På selve Nationalmuseet, som er i København, kan du få et endagspas for 75 kr., se deres tidslinje-udstilling om Danmarks historie og gøre brug af deres gratis wi-fi OG garderobeskabe. Hvis du har planer om at være der mere end 2,6 gange om året, giver det god mening at købe et årskort. Så kan du også tage en ven, date eller en fremmed med gratis.

De har også en anden deal, hvor du som voksen med et barn kun betaler 60 kr. – så du har ikke råd til at lade være. Det kan endnu bedre betale sig at være under 18, hvor det kun koster absolut ingenting overhovedet.

Nationalmuseet:
Ny Vestergade 10

Tip: Tjek Etnografisk Samling, hvor der er udstillinger om indianere, eskimoer, mongoler og maorier. Lad dig evt. overtale af denne virtuelle tur.

Kons: Du troede, det bare var en skole

Det Kongelige Danske Musikkonservatorium tilbyder en masse forskellige slags koncerter og mange af dem er gratis! F.eks. arrangerer skolen selv koncerter som et led i deres elevers uddannelse, så debutkoncerter af nogle af landets dygtigste musikere og solister, samt kammermusik og andre skolerelaterede projekter kan ses på konservatoriet.

Koncerter annonceres ofte med kort varsel, så hold øje med deres kalender. Skolen har et samarbejde med Copenhagen Phil, hvilket er kort for Copenhagen Philharmonics (så ved du det, hvis du overvejer at kalde din førstefødte Phil). Disse koncerter er ikke gratis, men hvis du er studerende, og dukker op en time før koncerten starter, koster det kun 80 kr.

Det Kongelige Danske Musikkonservatorium:
Rosenørns Allé 22

Tip: DKDM’s symfoniorkester spiller 1919 versionen af Stravinskys ‘Ildfuglen’ lørdag d. 8. oktober kl. 15:00. Det er gratis!

‘Den bedste kunstoplevelse’ – gratis!

Vesterbro Showroom (VESS); kåret til Byens Bedste Kunstoplevelse af AOK i 2015, er et galleri, hvor en masse forskellige typer kunst præsenteres, eksempelvis ‘Red Bull Studios Live @ VESS’ koncertserien med navne som Sekuoia og Borneland, og Jacob Kvists laserskulpturer. Og det er gratis – det bliver næsten ikke billigere.

VESS:
Oehlenschlægersgade 36
1663 København V

Tip: Fra d. 21. til d. 30. oktober, lægger VESS hus til NAKED, en fotoudstilling af den italienske kunstner Izzan Cazzola. Den handler om selviscenesættelse, narcissisme og identitet.

uni-avis@adm.ku.dk

*også kongeligt.

Seneste