Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Der er brug for ro, ikke reformer

Reformro — Universiteterne har ikke brug for at blive kastet ud i et risikabelt eksperiment midt i en tid, hvor de er tvunget til nedskæringer. Tværtimod burde regeringen holde igen med reformerne, indtil universiteterne har haft ro til at ride stormen af. Ellers risikerer uvejret aldrig at drive over.

De danske universiteter er pressede i en grad, de ikke har været i mange år.

De er stort set alle sammen blevet ramt af store besparelser, og der er varslet fyringsrunder på seks ud af otte universiteter.

På RUC skal der nedlægges 31 stillinger, Aarhus Universitet har varslet massefyringer, på både Aalborg Universitet og IT-Universitetet er der varslet fyringer, og på DTU er 75 medarbejdere blevet opsagt. Senest har SDU meldt ud, at flere uddannelser bliver lukket og en række medarbejdere fyret, da der skal spares 95 millioner kroner.

LÆS OGSÅ: Tidslinje: Sådan blev forslaget om de 1-årige kandidater til

Den perfekte storm

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Begrundelserne for besparelserne er mange og varierer fra universitet til universitet. Flere universiteter er udfordret af faldende optag som følge af små ungdomsårgange. Stigende energipriser har været en økonomisk udfordring. Og så er universiteternes investeringer ligesom så mange andres ramt af de nedadgående kurser på finansmarkederne.

Derudover har politiske ønsker om dimensionering af bestemte uddannelser og en udflytningsaftale, som betyder lukning af uddannelser, ramt mange institutter på økonomien. Læg dertil den tvivl, det giver på universiteterne, at regeringen endnu ikke har gjort uddannelsesløftet på de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser permanent.

LÆS OGSÅ: »Virker forhastet og uovervejet.« Sådan lyder reaktionerne på nyt reformudspil

Alt i alt samler forholdene sig til noget, der kan ligne en perfekt storm mod universiteterne. En storm, som mange institutter i øjeblikket forsøger at sikre sig imod med gennemgribende tilpasninger, som naturligvis får konsekvenser for både uddannelse og forskning ved universiteterne.

Vi trænger til ro

I en sådan situation har universiteterne brug for ro, så de rent faktisk har mulighed for at reagere og afværge de værste skader. Og det måtte regeringen gerne være med til at sørge for i en tid, hvor en række institutter er så pressede, som de er.

Det er ikke en måde til at få stormen over universiteterne til at lægge sig. Tværtimod.

Men det gør man altså ikke ved – mens stormen stadig raser – at halvere kandidatuddannelserne. Regeringens uddannelsesreform vil kaste universiteterne ud i et risikabelt eksperiment, for ingen ved, hvilke konsekvenser det vil have for hverken universiteter eller studerende at halvere en række af kandidatuddannelserne.

Der har været så mange reformer på uddannelsesområdet, at man dårligt har nået at implementere en, før en ny har ramt. Det stresser uddannelsessystemet, hvilket jeg tidligere har skrevet om i Uniavisen. Og det er ikke en måde til at få stormen over universiteterne til at lægge sig. Tværtimod.

LÆS OGSÅ: DM: Stress og jag – 29 uddannelsesreformer på 20 år

Universiteterne trænger til ro, langsigtet planlægning og stabil økonomi, der kan sikre kvalitet. Vi trænger ikke til forkortede uddannelser, som ingen efterspørger.

Hold inde med reformerne

Det er afgørende, at vi som samfund skaber gode rammer og ikke lader usikkerheden råde hos forskere, undervisere og studerende. Forskning og uddannelse skaber fundamentet for det fremtidige samfund og arbejdsmarked, men vi risikerer med den nuværende usikkerhed at tabe alt for meget på gulvet og skabe revner i fundamentet.

Hvis vi skal have uddannelse og forskning på højeste niveau – og det skal vi – skal universiteterne have plads til at udvikle uddannelserne og lade fagligheden blomstre.

Derfor er min opfordring til regeringen: Hold inde med reformerne og hjælp med at skabe den stabilitet, som universiteterne har brug for i en svær tid.

Seneste