Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Det er den tid på året, hvor valgløfterne skal indfries

Studenterklumme — Valgkampen gav studerende håb. Tiden er inde til at prioritere uddannelse, sagde de fleste. Nu holder vi vejret for at se, om Socialdemokraterne mente, hvad de sagde, når de forhandler finansloven på plads.

Folketingsvalgkampen var med til at tænde et lys og give os studerende håb. Et håb om, at den mørke tid, vores universitet har været igennem de sidste mange år, er slut. En mørk tid, hvor ’hurtigere-igennem-reformer’, nedskæringer og dimensionering har domineret, så der ikke har været plads til kvalitet og faglig fordybelse.

Et lys blev tændt. Der lod til at være bred enighed om, at tiden igen er moden til at prioritere uddannelse. Der blev lovet rigtig mange gode ting. Der blev givet et meget vigtigt løfte om at bevare det tilskud, som humanistiske, teologiske, juridiske og samfundsvidenskabelige uddannelser får i dag, det såkaldte takst 1-løfte.

Det blev lovet, at det skulle være slut med årlige 2 procent-nedskæringer på uddannelse, og nogle gik endda så langt som til at love, at der skal investeres i uddannelse. Uddannelsesloftet skal fjernes, lød et løfte, og SU’en skal bevares på det nuværende niveau, lød et andet.

Valgkampen gav studerende håb

Alle løfterne var med til at give os studerende et håb om en lysere fremtid for alle vores uddannelser, som er bærende grundpiller for fremtidens Danmark. Alt sammen noget, der burde være flertal for i det nye Folketing.

Vores universitet er økonomisk beskåret ind til benet, og det giver dårlig uddannelseskvalitet

I løbet af den kommende tid skal regeringen vedtage en finanslov for 2020. Så nu venter vi i spænding på, om vores uddannelser rent faktisk kommer til at gå den fremtid i møde, som vi er blevet lovet.

Nu kan regeringen og støttepartierne vise, om de vil leve op til de løfter, de gav i valgkampen. Det håber vi, at de gør. Men vi er bange for, at det ikke sker.

LÆS OGSÅ: Trods valgløfter: Regeringen vil spare millioner på uddannelse

Et brud på det første løfte vil betyde, at Københavns Universitet mister 70 millioner kroner allerede fra næste år. Konsekvenserne tør vi næsten ikke tænkte på: Mindre undervisning på større hold. Mindre feedback og vejledning. Nedlæggelser af fag og endnu flere fyringer. Alt sammen noget, der er med til at fjerne fokus fra alt det, vi gerne vil.

Hvis regeringen også bryder løftet om et stop af nedskæringerne, bliver det helt ubærligt. Vores universitet er økonomisk beskåret ind til benet, og det giver dårlig uddannelseskvalitet. Finansloven for 2020 kommer til at blive helt afgørende for os studerende.

Sammen kan vi gøre en forskel

Selv om flertallet bag en finanslov skal findes i Folketinget, kan vores pres, når vi står sammen som studerende, gøre en forskel. Det pres har været medvirkende til, at valgløfterne blev givet i valgkampen.

Nu kan vi – ved at stå sammen – endnu engang vise, at det er tid til at prioritere uddannelse.

Så kære uddannelses- og forskningsminister, kære finansminister: Pust ikke lyset ud. Det er tid til at indfri jeres valgløfter. Hvis I alligevel glemmer, står vi klar til at minde jer om dem.

Seneste