Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Arbejdsmiljø

Direktøren for Statens Naturhistoriske Museum har sagt op

SNM — I weekenden ryddede han sit kontor, mandag offentliggjorde han sin opsigelse. Peter C. Kjærgaard har sagt sin stilling op efter massiv kritik af hans ledelsesstil.

Artiklen er opdateret klokken 14.45 med en kommentar fra Peter C. Kjærgaard. 

Peter C. Kjærgaard opsiger sin stilling som museumsdirektør på Statens Naturhistoriske Museum (SNM).

Det meddeler han i et opslag på LinkedIn.

»Jeg har i dag meddelt Københavns Universitet, at jeg opsiger min stilling som direktør for Statens Naturhistoriske Museum med udgangen af juni 2024 for at påtage mig nye opgaver,« skriver han på LinkedIn og fortsætter:

»Jeg er utrolig stolt over, hvad vi har opnået i den tid. Dygtige og dedikerede kolleger har ydet en kæmpe indsats i en historisk transformation af museet. En dugfrisk international rapport viser, at vi har skabt et museum i verdensklasse med topkarakterer på alle parametre.«

Han henviser blandt andet til, at SNM har tredoblet besøgstallet, skabt anmelderroste udstillinger og vendt et årligt tocifret millionunderskud til overskud fem år i træk.

»Ambitionerne har hele vejen være tårnhøje, målet er veldefineret, og det er derfor med glæde og forventning, at jeg nu videregiver stafetten,« skriver han i opslaget.

Opsigelse efter modvind

Opsigelsen kommer i kølvandet på en kras kritik af arbejdsmiljøet på SNM, der især pegede på Peter C. Kjærgaards ledelsesstil. Til Frihedsbrevet berettede flere anonyme ansatte om en leder, som misbrugte sin magt og var »skideligeglad« med de ansattes velbefindende. En APV fra 2022 viser, at over en fjerdedel af medarbejderne ikke mener, at ledelsen tager ansvar for trivslen på arbejdspladsen og det psykiske arbejdsmiljø.

LÆS OGSÅ: 26 ansatte beretter om giftigt arbejdsmiljø på Statens Naturhistoriske Museum 

Til Uniavisen fortalte tidligere postdoc Paige Madison, der arbejdede tæt på museumsdirektøren, hvordan hun oplevede, at Peter C. Kjærgaard både gaslightede, micromanagede og »vægtede egen personlig vinding over min karriere og mit velbefindende.«

LÆS OGSÅ: Museumsdirektøren misbrugte sin magt 

»Hvordan kan du glemme, at din medarbejder har siddet og grædt på dit kontor for to uger siden? Jeg følte mig gaslightet til at tro, at det var mig, der ikke havde været tydelig nok i min kommunikation,« fortalte Paige Madison til Uniavisen i midten af marts om én af de gange, hun havde »bønfaldt« Peter C. Kjærgaard om at gribe ind over for det ekstreme arbejdspres, hun oplevede. Flere anonyme kilder har bekræftet Paige Madisons oplevelse til Uniavisen.

Ryddede sit kontor

Efter afsløringer om dårligt arbejdsmiljø igangsatte ledelsen en ekstraordinær handlingsplan. Her kunne man blandt andet læse, at »alle ledere skal have den nødvendige lederuddannelse, der imødekommer organisationens behov,« og at der skal være »100 procent klarhed over, hvem der har hvilket mandat og kan træffe hvilke beslutninger jf. SNM ledelsesstruktur.«

LÆS OGSÅ: Der skal arbejdes »seriøst og dedikeret« med arbejdsmiljøet på Statens Naturhistoriske Museum

I marts spurgte Uniavisen SCIENCE-dekan Katrine Krogh Andersen, om hun fortsat havde tillid til Peter C. Kjærgaard som leder af SNM. Hun svarede:

»Jeg hverken behandler eller kommenterer på personalesager i pressen. Det gælder også i forhold til Peter C. Kjærgaard.« Hun svarede også, at hun forventede, der ville blive arbejdet »seriøst og dedikeret« med arbejdsmiljøet på SNM.

Uniavisen har kontaktet Peter C. Kjærgaard med tilbuddet om at kommentere opsigelsen i et interview. Peter C. Kjærgaard har sat autosvar på sin mail med beskeden om, at han »ikke er på kontoret.« Han har dog efterfølgende svaret, at han har opsagt sin stilling, fordi han har fået nyt job.

»Jeg glæder mig til at give et interview på et senere tidspunkt,« skriver han.

Anonyme medarbejdere på SNM oplyser, at Peter C. Kjærgaard ryddede sit kontor i weekenden og ikke har været kontaktbar siden opsigelsen, som han offentliggjorde mandag 22. april.

Seneste