Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

En gammel rusten Skoda er hans studiebolig

BOLIGLØS – Casper læser musikvidenskab om dagen, men om natten cruiser han rundt i sin røde Skoda Felicia. Han har været uden hjem siden slutningen af september.

På sygesikringsbeviset står der 9999, som er postnummeret for hjemløse. 22-årige Casper Rosenkilde har oprettet en side på Facebook. Her kan folk følge med i hans eventyr som boligløs. Her lægger han opdateringer og billeder ud, som fortæller om et helt specielt forhold til en rød Skoda Felicia, og det er her, jeg får kontakt til ham.

Jeg er taget ud til Amager en fredag aften for at mødes med Casper på en parkeringsplads ved KUA. Vi har aftalt at snakke om hans situation og tage nogle billeder af hans midlertidige hjem. På den mørke parkeringsplads er der øde, og efter et opkald til Casper, kommer han ud fra kantinen, hvor han har siddet og varmet sig.

Hvordan blev du boligløs?

»Indtil i sommer læste jeg bioteknologi, men skiftede til musikvidenskab, fordi musik og sang altid har været en passion i min fritid. Jeg havde et kollegieværelse, som jeg ikke kunne beholde på grund af mit studieskift, og flyttede derfor ud den 30. september.
Problemet var bare, at jeg ikke havde noget sted at flytte hen, så de fleste af mine ting blev flyttet til et opbevaringsrum. Det er kun to kvadratmeter, men koster over 600 kroner om måneden. Jeg pakkede det mest nødvendige tøj, toiletsager og andet nødvendigt i en taske og to flyttekasser, og lever nu i min Skoda.«

Hvordan er det at bo i en bil?

»Det hele er lidt som at være på Roskilde Festival. Alt er besværligt; der er ikke noget bad, og selv om bilen er en base, er den jo ikke et rigtigt hjem. Jeg har til gengæld fundet ud af, at jeg ikke har et stort behov for at have alle mulige ting.«

»Derfor har jeg også fået plads til en madras i bilen ved at pille bagsæderne ud og opmagasinere endnu flere af mine ejendele. Jeg sover for det meste på sofaer hos venner. Bilen er for kold at være i på den her årstid. Folk er rigtig søde og imødekommende og tilbyder gerne, at jeg kan overnatte hos dem. Jeg har også prøvet, at folk har tilbudt mig deres seng, hvis de har besøgt deres kæreste eller lignende.«

Hvad med mad og vasketøj?

»Jeg har et fast lager af festivalmad i bilen såsom tun, majs, makrel, kiks og kakao. Jeg lever af rigtig meget junk for tiden, for jeg har jo hverken køkken eller køleskab. Jeg er hjemme ved mine bedsteforældre hver weekend, og der kan jeg få vasket mit tøj og slappe lidt af.«

Du må da have mange penge, når du ikke har en fast husleje?

»Der er vildt mange, som tror, at jeg har mange penge, men i virkeligheden er det ret dyrt at være boligløs. Jeg kører cirka 1.100 km på en måned, hvilket hurtigt løber op i benzin. Oveni skal man lægge lejen af opbevaringsrum og det er dyrt at købe færdigmad i længden!«

Hvad betyder din situation for din studieaktivitet?

»Jeg er meget mere på KUA, end jeg ville have været, hvis jeg havde et rigtig sted at bo. Det har nærmest haft en positiv effekt på min studieaktivitet, netop fordi jeg ikke bare kan tage hjem efter undervisningen. Jeg er blandt andet aktiv i fire forskellige kor.«

»Jeg har også et lille keyboard i min bil, som kan tilsluttes min ipad. Det bruger jeg meget tid på at øve mig med til de forskellige fag på musikvidenskab. Mine venner joker med, at jeg har alle mulige dyre gadgets som ipad og iphone, men ikke har noget sted at bo. Jeg savner dog min guitar, den er der ikke plads til i bilen.«

Hvad gør du for at finde et sted at bo?

»Lige siden jeg blev sagt op fra mit kollegieværelse i juli, har jeg stået på akutlisten til over 1.200 studieboliger i København. Jeg har ikke fået tilbudt noget sted at bo endnu. En af mine veninder nåede at stå på listen i tre måneder, før hun fik et sted. Jeg søger også i forskellige grupper på facebook, men det er svært. Selv om jeg er fra Farum, er det ikke rigtig muligt at flytte hjem igen.«

Efter en kort rundvisning i Skodaen siger jeg pænt farvel til Casper. Han har også en sofaaftale i aften, en aftale der er med til at holde trøstesløsheden på de forblæste parkeringspladser på afstand.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste