Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Navne

Eske Willerslev får forskningspris på en million kroner på vej til Cambridge

Navne — Carlsbergfondet begrunder sit valg af prismodtager med hans mangeårige banebrydende forskning i fortidens planter, dyr, mikroorganismer og mennesker.

Hvem er han?

Sidste gang vi skrev om professor Eske Willerslev, breakede han nyheden om, at han er på vej væk fra Københavns Universitet. Han rykker til University of Cambridge.

Klip til den 5. september. Her får Eske Willerslev overrakt Carlsbergfondets Forskningspris af Kronprinsesse Mary ved et arrangement i Ny Carlsberg Glyptotek

Prisen er på en million kroner, hvoraf Eske Willerslev selv kan beholde de 250.000 kroner, mens de resterende 750.000 kroner skal gå til forskningen.

Eske Willerslev har siden 2006 været ansat som professor ved Københavns Universitet, hvor han i dag er professor ved Globe Institute på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Hvorfor læser jeg om ham nu?

Eske Willerslev har skabt overskrifter i hele verden ved at genskabe genomet for fortidsmennesker overalt på kloden. For 20 år siden viste han, hvordan det var muligt at ekstrahere forhistorisk dna fra fossiler og sedimentprøver, og den præstation gav genlyd i det internationale, videnskabelige samfund.

Carlsbergfondet begrunder valget af prismodtageren med Willerslevs årelange banebrydende forskning i fortidens planter, dyr, mikroorganismer og mennesker samt deres evolution og interaktion i tid og sted.

Eske Willerslevs præstation er så bemærkelsesværdig ifølge Carlsbergfondet, at han ikke kun har forandret sit eget forskningsfelt, der ligger inden for forhistorisk genetik og evolutionsbiologi, men videnskaben som helhed.

Hvor er det nu lige, jeg kender ham fra?

Du er stødt på Eske Willerslev i medierne, hvor han er slået bredt igennem som populærvidenskabelig formidler af naturvidenskaben.

Så bred er hans appel, at han løste almindelige menneskers hverdagsdilemmaer i panelet hos Sara & Monopolet i august måned.

Og han er langtfra uvant med priser, især formidlingspriser har han fået. I januar 2021 strøg han  Olav Thon Stiftelsens pris på fem millioner norske kroner. Af andre priser kan nævnes DR’s Rosenkjærprisen i 2012, Danske Videnskabsjournalisters hæderspris i 2009, H. C. Ørsted Prisen i 2016.

Eske Willerslev har bestridt utallige bestyrelsesposter og forskellige administrative stillinger.

Skal jeg gøre noget?

Hvis du læser aviser, giver det sig selv, at du vil støde på Eske Willerslevs underholdendende måde at formidle forskning på.

Han er god til at rejse forskningsmidler, Eske Willerslev. Og kunstneren Kristian von Hornsleth har rejst en 2,5 meter høj bronzeskulptur af forskeren, der skal inspirere de næste generationer, der færdes ved Rungsted Gymnasium i Nordsjælland.

LÆS OGSÅ: »Eske Willerslev synes, at skulpturen er fucking cool«

Carlsbergfondets Forskningspris gik til to modtagere. Den anden var professor Dorthe Berntsen, Aarhus Universitet, for hendes forskning i menneskets evne til at erindre oplevelser i den personlige fortid samt forestille sig mulige begivenheder i den personlige fremtid.

Seneste