Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Navne

Eske Willerslev forlader bestyrelsen og København

Professor Eske Willerslev flytter til Cambridge. Fremover er 80 procent af hans ansættelse ved det britiske universitet. Samtidig træder han ud af KU’s bestyrelse.

I mere end fem år har Eske Willerslev været med til at forme Københavns Universitet fra toppen som medlem af bestyrelsen. Nu er det slut.

Den 22. juli udtrådte professoren af bestyrelsen og overlod sin plads til Pia Quist, der er professor i sprogvidenskab på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab.

Eske Willerslev forlader bestyrelsen, fordi han flytter til Cambridge Universitet i England.

Lærerigt og frustrerende

Eske Willerslev har været tilknyttet Cambridge Universitet siden 2015, og flytter nu både sit hjem og størstedelen af sine forskningsaktiviteter. Fra oktober vil 80 procent af hans ansættelse være på universitetet i Cambridge og 20 procent på Københavns Universitet.

Eske Willerslev blev medlem af bestyrelsen på KU den 1. januar 2016.

»Det har været vildt lærerigt og også frustrerende til tider. Jeg har siddet i bestyrelsen under to forskellige rektorer, og det har været interessant at se, hvordan dynamikken har ændret sig med de skiftende medlemmer,« siger han.

LÆS OGSÅ: »Det er, som om dem, der tager beslutningerne, ikke ved, hvad de laver«

Perioden siden han blev genvalgt i 2019 har været den bedste, siger Eske Willerslev.

»Jeg vil gerne understrege, at i al den tid, jeg har siddet i bestyrelsen, har den aldrig været bedre, end den er lige nu. Den er utrolig god. Den er handlekraftig, og folk tager ansvar. De ønsker alle sammen at gøre noget godt, ikke kun i ord, men også i handling.«

Hun tager over

Eske Willerslev blev genvalgt til bestyrelsen i 2019 sammen med Jesper Grodal, der er professor i matematik. De stillede op for listen Inddrag forskerne!, der kritiserede universitetets ledelse for at topstyre hen over hovederne på forskere og undervisere.

Før valget talte de dunder, men efter at være blevet valgt, blev der mere stille. I dag, når Eske Willerslev har lukket døren til bestyrelsen bag sig, er det, der frustrerer ham mest ved tiden i bestyrelsen, at han blev kritiseret for denne stilhed.

LÆS OGSÅStem på den fælles forskerliste ved valget til bestyrelsen

»Det har været frustrerende at se folk beklage sig over, hvorfor vi ikke gør mere eller siger mere om vores arbejde i bestyrelsen. Det er en del af bestyrelsesarbejdet, at det er et konfidentielt rum. Man kan ikke bare gå ud og fortælle om, hvad der foregår. Jeg har gjort det et par enkelte gange, men det har den konsekvens, at ens forhandlingsposition internt i bestyrelsen bliver svækket. Det skal man være klar over,« siger han.

Hans arvtager Pia Quist er ikke helt ny i bestyrelsen. Hun har allerede vikarieret for Eske Willerslev, der har haft orlov fra hvervet i 2021. Hun blev valgt ind som suppleant ved univalget i 2019 – også for listen Inddrag forskerne!.

Næste gang, der skal vælges VIP-repræsentanter til bestyrelsen er i 2023.

Seneste