Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Fire nye KU-uddannelser godkendt

Akkreditering — Uddannelsesministeren har godkendt to nye bachelor-, en kandidat- og en masteruddannelse på Københavns Universitet.

Håbefulde unge får snart fire nye uddannelser på Københavns Universitet (KU), som de har mulighed for at søge ind på.

Det drejer sig om to nye naturvidenskabelige bacheloruddannelser:

En BA i Machine learning og data science og en BA i Datalogi-økonomi, som uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers har sagt ja til.

KU har desuden fået godkendt uddannelsen Social Datavidenskab, en engelsksproget kandidatgrad på Samfundsvidenskab samt en MA i Neurorehabilitering på Sundhedsvidenskab.

Ministeren har godkendt i alt otte nye uddannelser på de danske universiteter. Fire har fået afslag, heraf ingen fra KU.

Nye STEM-uddannelser

Tommy Ahlers fremhæver de to nye BA-uddannelser på KU i en pressemeddelelse.

Vores uddannelsesudbud skal hele tiden tilpasses den tid, vi lever i, og mange af de job, vi har om fem år, eksisterer ikke i dag

Forsknings- og uddannelsesminister Tommy Ahlers

Der er tale om STEM-uddannelser (Science, Technology, Engineering, Mathematics), »hvor der er stort behov for arbejdskraft både i dag og i fremtiden.«

»Vores uddannelsesudbud skal hele tiden tilpasses den tid, vi lever i, og mange af de job, vi har om fem år, eksisterer ikke i dag. Derfor godkender vi løbende nye uddannelser, som bliver udviklet i samarbejde med arbejdsgivere,« udtaler ministeren.

Undervisningssproget er dansk på de to nye STEM-uddannelser, men regeringen har til gengæld for nyligt tvunget KU til at nedlægge 143 studiepladser primært inden for STEM-området, hvor der undervises på engelsk.

Skal undervises i kunstig intelligens

Datalogisk Institut og Institut for Matematiske Fag står bag den nye bacheloruddannelse i Machine Learning og datavidenskab.

Datalogisk Institut skriver på sin hjemmeside, at de studerende skal uddannes til at udvikle fremtidens værktøjer til analyse og håndtering af store datamængder og til at udlede struktureret information af data med kunstig intelligens-værktøjer.

Viden der for eksempel kan bruges til at afsløre fake news, lave realistiske prognoser, oversætte sprog her og nu eller tilsætte kunstig intelligens til klassiske manuelle funktioner.

Skal dække efterspørgsel

Den nye uddannelse i Datalogi-økonomi skal udbrede programmeringskompetencer og datalogisk forståelse til fremtidens økonomer.

Vi har lyttet til vores aftagere i erhvervslivet, som slet ikke kan få dækket efterspørgslen på datalogiske kandidater

Viceinstitutleder Martin Lillholm, DIKU

De nyuddannede kommer til at beherske it-modellering og vil kunne arbejde med kunstig intelligens i analyser.

Viceinstitutleder for Uddannelse på Datalogisk Institut på KU (DIKU) Martin Lillholm giver de to nye uddannelser disse ord med på vejen:

»Vi har lyttet til vores aftagere i erhvervslivet, som slet ikke kan få dækket efterspørgslen på datalogiske kandidater. Ved at tilbyde kompetencer i data-analyse til studerende på en række nye og beslægtede uddannelser sigter vi efter at udvide det samlede antal kandidater med datalogiske kompetencer, som kan gå ind og tage fra i de mange nye stillingstyper, der opstår som følge af den omfattende samfundsdigitalisering og det øgede fokus på dataanalyse og kunstig intelligens.«

Uniavisen har tidligere skrevet om den nye KA i Social Datavidenskab (Social Data Science) på Samfundsvidenskab.

Da KU endnu ikke er institutionsakkrediteret, skal uddannelserne godkendes af Akkrediteringsrådet, inden de kan udbydes.

Seneste