Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Navne

Fra prorektor til dekan: Bente Merete Stallknecht vender hjem

Navne — Til maj stopper Bente Merete Stallknecht som prorektor for uddannelse på Københavns Universitet for at vende tilbage til sine rødder som dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Hvem er hun?

Bente Merete Stallknecht er som prorektor for uddannelse den højst placerede kvinde i Københavns Universitets ledelse. Her har hun haft ansvaret for de studerende og blandt andet sikret en trivselspakke til studenterforeningerne i kølvandet på coronanedlukningerne.

Den snart forhenværende prorektor er 57 år gammel og dr.med., og i 2013 blev hun professor på Biomedicinsk Institut. Hendes egen forskning kredser om motion og sundhed, som hun også selv dyrker ved at løbe, cykle og lave yoga. Det meste af det, »nogle ville kalde for fritid« går dog ifølge Stallknecht selv, til det akademiske arbejde, da hun efter eget udsagn er »bidt af en gal forsker«.

Hvorfor læser jeg om hende nu?

1. maj forlader Bente Merete Stallknecht stillingen som prorektor og bliver i stedet dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

»Jeg trænger til at komme hjem til SUND og til forskerne,« siger hun. »Jeg er superglad for arbejdet som prorektor og kommer til at savne det, men jeg vil gerne tættere på forskningen og forskerne.«

Bente Merete Stallknecht overtager stillingen fra den populære Ulla Wever, der i 2018 modtog Erhoff Prisen for at fremme forskningen på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

»Det er med en vis ydmyghed, at jeg bliver Ullas efterfølger. Hun har skabt et fremragende fakultet og forskningsmiljø,« fortæller Bente Merete Stallknecht. »Men jeg er allerede i dialog med Ulla, og vi har aftalt et kaffemøde, hvor vi skal snakke om, hvordan jeg kan drive det fremragende fakultet videre.«

Det vil hun blandt andet gøre ved at arbejde for, »at endnu flere forskere for bevillinger til at lave deres forskning« og sætte fokus på tværfagligt samarbejde mellem institutterne og de eksternt finansierede forskningscentre på fakultetet.

Hvor er det nu lige, jeg kender hende fra?

Som prorektor har Bente Merete Stallknecht »fået sat bæredygtighed, digitalisering og studietrivsel på dagsordenen,« siger hun.

»Men der har også været virkelig meget krisehåndtering,« siger Bente Merete Stallknecht om sin tid i universitets øverste ledelse, hvor hun har skullet håndtere upopulære emner som coronanedlukninger og senest nedskæringer som følge af regeringens udflytningsplan. I juni kaldte hun sidstnævnte »en gordisk knude« og kritiserede politikerne bag for underfinansiering.

Skal jeg gøre noget?

Hvis du tilfældigvis er gravid, kan du læse op på Bente Merete Stallknechts nyeste forskning, der handler om motions påvirkning af mor og barn.

Og hvis du tilmed er fagperson, kan det være, du skal have Bente Merete Stallknecht forbi din organisation på turné med videnskabsteatret. Den nye dekan formidler nemlig ikke kun sin forskning i videnskabelige tidsskrifter, men også gennem skuespil, sang og dans.

»Selvfølgelig skal man som forsker publicere artikler, men på den her måde kan vi komme ud til nogle forskellige slags målgrupper,« fortæller Bente Merete Stallknecht om projektet. »Og universiteterne kunne generelt godt blive endnu bedre til at komme i dialog med samfundet.«

Seneste