Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Hun fik Dronning Margrethe II’s Videnskabspris 2019

Navne — Professor i antik historie Marie Louise Nosch har modtaget 100.000 kroner for sin forskning i tekstiler.

Professor Marie Louise Nosch har fået Dronning Margrethe II’s Videnskabspris 2019 for sin banebrydende forskning i fortidens tekstiler.

Prisen lyder – foruden æren – på 100.000 kroner, som hun kan bruge privat.

I begrundelsen for tildelingen lyder det blandt andet, at Marie Louise Nosch har ydet afgørende forskningsresultater inden for tekstilforskningen i form af tværvidenskabelig forskning, og at hun på den baggrund har været i stand til at give den humanistiske forskning nye metoder til at forstå aspekter af fortiden og historien, som hidtil har været underbelyst.

Marie Louise Nosch blev rigtig glad for at få prisen, og da Uniavisen fanger hende på telefon dagen efter ceremonien, er hun fortsat glad – også på grund af de mange positive tilkendegivelser, som hun har modtaget fra kollegaer på hele Københavns Universitet i form af tillykke-mails og personlige lykønskninger.

»Glæden over at have modtaget prisen vokser lige så langsomt, når jeg møder mine kollegaer på universitetet. Det er rigtig hyggeligt at kunne mærke sine gode kollegaer,« siger Marie Louise Nosch, der i sit udgangspunkt især har interesseret sig for Grækenlands historie i bronzealderen på Saxo Instituttets Centre for Textile Research (CTR), Det Humanistiske Fakultet, ved KU.

Vil gerne give noget tilbage til kollegaer

Hun har allerede brugt nogle af pengene på at holde en privat fest derhjemme for nære venner og tætte kollegaer.

Det er en meget stor ære og glæde for mig personligt, og for hele tekstilforskningsmiljøet i Danmark, at modtage Dronning Margrethe II’s Videnskabspris 2019.

Marie Louise Nosch

»Det er det første, jeg har gjort med pengene. Jeg vil gerne give lidt tilbage. Jeg tror, at det tit er sådan, at når en forsker får en pris, så tænker man, at der er rigtig mange kollegaer, der også kunne have fået den pris, for prisen er en følge af noget arbejde, man har lavet sammen,« siger Marie Louise Nosch.

Nu planlægger hun også at holde en sommerfest for sine engelsktalende kollegaer (som hun har flest af), for ved ceremonien i Videnskabernes Selskab foregik alt på dansk, så den næste fejring bliver international.

Interessefællesskab med Dronningen

Med sine egne ord har hun – og hendes kollegaer – introduceret tekstilforskning som et helt nyt greb på kulturhistorie, teknologihistorie, socialhistorie og militær historie.

Fra selve prisoverrækkelsen under ceremonien i Videnskabernes Selskab: Marie Louise Nosch modtager prisen af HM Dronningen.

HM Dronningen overrækker prisen

Tekstiler kan sige så meget, der peger ud i den tid, de er fremstillet i, så Marie Louise Nosch har været med til at vise værdien af historisk tekstilforskning i et bredere perspektiv.

Ifølge en pressemeddelelse fra Videnskabernes Selskab deler Hendes Majestæt Dronningen og professor Marie Louise Nosch et interessefællesskab for forhistorien, arkæologi, historie og tekstile håndværk.

»Det er en meget stor ære og glæde for mig personligt, og for hele tekstilforskningsmiljøet i Danmark, at modtage Dronning Margrethe II’s Videnskabspris 2019. Dronningen har vist sin støtte og interesse igennem mange år. Hendes store historiske overblik, hendes dybe faglige viden i arkæologi og kunst, og den intense taktile aktivitet med håndarbejde og tekstile teknikker giver os en fælles erfaringsbaggrund. Hun er en inspiration for os,« siger Marie Louise Nosch.

Seneste